Gabrielle Leithaug med diplomet som slår fast at hun er vinner av EDVARD-prisen 2014 (foto: Hermann Stenerud)
Gabrielle Leithaug med diplomet som slår fast at hun er vinner av EDVARD-prisen 2014 (foto: Hermann Stenerud)

EDVARD-pris til Gabrielle Leithaug

Gabrielle Leithaug er vinner av Edvardprisen 2014 i kategorien Populærmusikk for albumet «Nattergal». 

Prisen består av Bruno Oldanis unike trofè, diplom og kr. 50.000,-. Gabrielle fikk overrakt prisen på scenen under sin konsert på Rockefeller i Oslo 22. november.

Juryens begrunnelse:
«Gabrielle Leithaug har siden debutalbumet «Mildt Sagt» i 2011 levert en imponerende rekke hits. På albumet «Nattergal» viderefører hun arbeidet innen sjangeren hun selv beskriver som «Eksplosiv pop», og befester sin posisjon som en markant låtskriver.

Gabrielle synger på dialekt, og samspillet mellom bombarderende tekst og iørefallende melodier fungerer meget godt. Repetisjoner og rim gir en opplevelse av at tekstene hører hjemme i rap-genren, men her gjøres det gjennomgående over smittende og gode melodier. Overalt finner man intelligente, rytmiske betoningger og forskyvninger, uten at det oppleves påtrengende. Direkte, ærlig, lidenskapelig og alltid med en enorm energi. Hjertesorg, håpløse relasjoner og andre temaer, som helst dukker opp sent i ensomme nattetimer, formidles over hardtslående produksjoner med røtter i elektronika og rock.

Albumet «Nattergal» er resultatet av et fruktbart samarbeid med låtskriverne Lars Kåre Hustoft, Thomas Bratfoss Eriksen og Joachim Alte, og juryen ønsker derfor å fremheve disse som en del av Gabrielles skapende team. Like fullt: Gabrielles musikalske uttrykk og visjon kommer så krystallklart og enhetlig gjennom at det ikke er noen tvil om hvem som er sjefen. Når juryen «#sitter her», og skal velge årets populærkomponist i 2014 – Gabrielle – «Då e det lett å tenke på deg».

Gabrielle Leithaug er vinner av TONOs komponistpris EDVARD-prisen i kategorien populærmusikk. (foto: Hermann Stenerud)

Gabrielle Leithaug er vinner av TONOs komponistpris EDVARD-prisen i kategorien populærmusikk. Hun ble tildelt prisen på scenen under hennes konsert på Rockefeller i Oslo 22. november. Hun ga uttrykk for at hun satte stor pris på å bli tildelt utmerkelsen. (foto: Hermann Stenerud)

Edvardprisen
Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.  Juryen har i 2014 bestått av juryleder Ingrid Kindem, Kari Bremnes, Arvid Wam Solvang, Nils Henrik Asheim, Lars Petter Hagen og Stefan Bengtsson.

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no


Låtskriverintervju med prisvinneren

Se vårt låtskriverintervju med Gabrielle fra tidligere i år her!