Edvardpris til Christian Blom

Foto: Ellen Ugelvik

Christian Blom tildeles Edvardprisen i kategorien Åpen Klasse. Han får prisen under en konsert på Norges Musikkhøyskole 30. okt 2014. (Foto: Ellen Ugelvik)

Komponist Christian Blom er vinner av Edvardprisen 2014 i kategorien Åpen Klasse for verket «Trio for Dancing Thread, Lightbulb and Bell With Damper«.  

Prisen består av Bruno Oldanis unike trofè, et diplom og kr. 50.000,-. Prisen blir overrakt Blom på et arrangement på Norges Musikkhøyskole av fjorårets vinner Helge Sunde torsdag 30. oktober kl. 10:00.

-Tusen takk til TONO og juryen for denne prisen. Jeg er overrasket og beæret, og åpen klasse gjør det spesielt morsomt. Et slikt hakk i skjeftet er selvfølgelig også inspirerende for videre arbeid. Nå skal jeg hjem og rydde veggplass til tavlen som kommer, sier Christian Blom.

Juryens begrunnelse:
«Årets prisvinner  både omfavner og utvider begrepet komponist. Christian Blom tildeles Edvardprisen 2014 I kategorien i Åpen klasse for verket Trio for Dancing Thread, Lightbulb and Bell With Damper

I prisvinnerens fascinerende univers er det ikke noe skille mellom musikalsk og fysisk håndverk. Sveisesertifikat og kontrapunkttrening har vært like viktige premisser for å utvikle et dypt personlig og originalt kunstnerisk språk av håndlagede skjøre strukturer som kombinerer lyd, lys, skyggespill, bevegelse og subtil bruk av teknologi.

Prisvinnerverket gir en følelse av å nærme seg musikken på nytt, gjennom andre dimensjoner. Å betrakte verket er som å være med på en nærlesning av noe man bare nesten vet hva er.  Noe som når som helst kan kollapse – eller bare rett og slett stoppe opp. Man holder pusten mens man ser og hører en musikalsk komposisjon, men også skulptur og ballett i mikroformat. Bittesmå hendelser organisert i tid og rom som smelter sammen. Materiale, teknikk, media blir umulig å skille fra hverandre og utgjør et poetisk verk som er minimalt og beskjedent i uttrykk, men som etterlater et desto sterkere inntrykk.»

Edvardprisen
Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.

EDVARD-juryen 2014 bestod av:

Ingrid Kindem (NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere) – Juryleder
Kari Bremnes (NOPA)
Arvid Wam Solvang (NOPA)
Nils Henrik Asheim (NKF – Norsk Komponistforening)
Lars Petter Hagen (NKF)
Jan Stefan Bengtsson (NMFF – Musikkforleggerne)

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no