Edvardpris til Hilde Marie Kjersem

Foto: Halina Sjuve

Foto: Halina Sjuve

Hilde Marie Kjersem er vinner av Edvardprisen 2014 i kategorien Årets Utfordrer for albumet «If we make it to the future».  – Edvardprisen er en utmerkelse som henger høyt, sier Kjersem.

Prisen består av Bruno Oldanis unike trofè, diplom og kr. 50.000,-. Prisen blir overrakt på Riksscenen i kveld, 18. september etter fremføringen av den koreograferte konserten «On The Outside», et samarbeidsprosjekt mellom Kjersem (nå med artistnavnet Marie Munroe) og Panta Rei Danseteater. Konserten vises under CODA-festivalen i samarbeid med årets Ultimafestival.

– Å få en pris er jo noe man blir skikkelig glad for, og Edvardprisen er en utmerkelse som henger høyt.  Men utover det å få en gjev pris, så er det å bli sett og hørt – og minnet på at man blir satt pris på som kunstner – et uvurderlig kompliment. Å bli utnevnt som en utfordrer er utelukkende positivt, sier hun.

Kjersem har sterke kunstneriske ambisjoner og ønsker å skape noe som treffer dypt, og som blir sittende i publikum:

– Nils Øivind Haagensen sier det så bra om dikt som har dårlig tid, dikt som vil fort frem til målet, som kanskje ikke vil noe mer med deg enn å stå der og se bra ut. Motpolen er dikt som vil deg noe mer, som ikke vil at du skal være ferdig med det når du legger sammen boka, dikt som vil fortsette sitt liv etter punktum. Dikt som ikke har dårlig tid.  Jeg syns det er et utrolig flott bilde, og jeg drømmer om at min musikk og mine låter har et slikt liv.  Tusen takk til juryen og til Tono, sier hun.

Juryens begrunnelse:
«Fra hun ga ut sitt første album i eget navn i 2008 har Hilde Marie Kjersem drevet en kontinuerlig og bevisst utforsking av ulike musikalske stilelementer. Hun har tatt tydelige musikalske skritt fra jazzen i retningen av pop, men har hele veien maktet å integrere ulike inspirasjonskilder til et eget personlig musikalsk uttrykk. 

Kjersems verk er naturlig melodiøse, samtidig som de rommer underfundige sider. Hver enkelt komposisjon bygger på tydelig valgte grep og gir et tydelig og sterkt uttrykk, men som aldri blir forutsigbart.

På albumet «If we make it to the future» fra 2013 beveger hun seg videre inn i popsjangeren og tilfører den noe som både oppleves som nytt og som svært personlig. Lydbildet preges av treffsikre, minimalistiske elektronikaelementer og åpnes opp gjennom bruk av overraskende, ofte grandiose harmoniske vendinger. Med Kjersems stemme midt i det hele skaper musikken stadig nye sammenkoblinger mellom det nære og det storslagne.»

Edvardprisen
Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.

Juryen har medlemmer fra TONOs gruppeforeninger og er: Juryleder Ingrid Kindem, Kari Bremnes og Arvid Wam Solvang  fra NOPA, Nils Henrik Asheim og Lars Petter Hagen fra Norsk Komponistforening og Jan Stefan Bengtsson fra Musikkforleggerne

TONO-intervju med prisvinneren
Nylig slapp TONO et intervju med Kjersem. Produksjonen ble gjort i april, og er gjort uavhengig av Edvardjuryens arbeid. Intervjuet kan ses her:
http://www.youtube.com/watch?v=fwZwF4Sp7uE


For mer informasjon:

Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no

Om TONO:
TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.  TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem. TONO representerer i dag ca. 25 000 norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Gjennom gjensidige representasjonsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret.  Som non-profit foretak overføres TONOs resultat videre til rettighetshaverne i fremførte verker. TONO legger dermed til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som TONOs medlemmer gis et grunnlag for å kunne skape stadig nye musikkverk.