Edvardpris til Magnar Åm

Magnar ÅmKomponist Magnar Åm er vinner av Edvardprisen 2014 i kategorien Samtid, for verket «inngang, nærver, utgang (konsert for bratsj og strykarar)» . 

Prisen består av Bruno Oldanis unike trofè, et flott diplom og kr. 50.000,-. Prisen blir overrakt Åm av fjorårets vinner, Jan Erik Mikalsen og overrekkelsen vil foregå i sammenheng med konserten som innvier Fosnavåg kulturhus 24. oktober.

– Eg er takksam for at musikken som har kome gjennom meg blir sett pris på! Musikken har allereie gitt meg sin viktigaste verdi ved å hjelpe meg til å forstå eksistensen litt betre. At andre også verdset det den gir er ein kjempebonus og ein klapp på skuldra for vidare arbeid, sier han.

Juryens begrunnelse:
«Magnar Åm har vært tydelig tilstede i norsk musikkliv siden tidlig 1970-tall med sin lavmælte stemme. Han dyrker transparens og enkelhet, og ønsker å skrelle musikken ned til kjernen. I et intervju sier han: «Jeg kan ikke legge skjul på mitt eget utgangspunkt, det skjøre, barnlige. Det er inngangen til livet.»

 Der hvor et slikt prosjekt lett kan ende i enkel naivisme, klarer Åm med sin integritet og originalitet å formidle dybde.  «inngang, nærver, utgang» er et flott eksempel på dette. Verket ble uroppført under Hardanger Musikkfest i juni 2013, og er formet som en bratsjkonsert med strykekvartett. Det har tre satser, langsom-hurtig-langsom, som representerer en utvikling i erkjennelse.

Verket griper fra første stund, og taler sterkt med enkle virkemidler.  Å lytte til denne musikken gir inntrykket av å følge et menneske gjennom en tankeprosess. Uttrykksfulle temaer oppstår utfra ingenting, musikken trekker seg tilbake, og resten blir opp til lytteren. Gjennom et upretensiøst medium klarer komponisten å skape en fortelling som berører».

Edvardprisen

Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.
EDVARD-juryen 2014 bestod av:
Ingrid Kindem (NOPA – Norsk forening for komponister og tekstforfattere) – Juryleder
Kari Bremnes (NOPA)
Arvid Wam Solvang (NOPA)
Nils Henrik Asheim (NKF – Norsk Komponistforening)
Lars Petter Hagen (NKF)
Jan Stefan Bengtsson (NMFF – Norsk Musikkforleggerforening)

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no

Om TONO:
TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.  TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem. TONO representerer i dag ca. 25 000 norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Gjennom gjensidige representasjonsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret.  Som non-profit foretak overføres TONOs resultat videre til rettighetshaverne i fremførte verker. TONO legger dermed til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som TONOs medlemmer gis et grunnlag for å kunne skape stadig nye musikkverk.