Edvardprisen til Stein Torleif Bjella

Stein Torleif Bjella er vinner av Edvardprisens kategori "Årets tekstforfatter" for albumet "Heim for å døy". I tråd med albumets tema ble prisen overrakt "heime" på Ål 22. oktober, av sambygding Arne Moslåtten, som skriver tekster for Hellbillies. Han vant også samme pris i 2008.

Stein Torleif Bjella er vinner av Edvardprisens kategori «Årets tekstforfatter» for albumet «Heim for å døy». I tråd med albumets tema ble prisen overrakt «heime» på Ål 22. oktober  av sambygding Arne Moslåtten, som skriver tekster for Hellbillies og som vant Edvardprisen i samme kategori i 2008.

Stein Torleif Bjella er vinner av Edvardprisen 2014 i kategorien Årets tekstforfatter for albumet «Heim for å døy».  


Overrekkelsen av trofeet ble, i tråd med albumets tematikk, overrakt Bjella «heime» på Ål 22. oktober. Sambygding Arne Moslåtten, tekstforfatter for Hellbillies, overrakte prisen på vegne av juryen. Moslåtten vant selv prisen i samme kategori i 2008.

– Det er ein fantastisk annerkjennelse for meg og få Edvardprisen for 2014. Prisen gjer meg stolt og glad og er ein stor inspirasjon til å laga nye sangar. At det er ein tekstpris kjennest ekstra godt ut. For meg er orda ein viktig del av musikkopplevinga, og det er noko eg har brukt mykje tid på. Takk Tono, sier Stein Torleif Bjella.

 

Juryens begrunnelse:
«Stein Torleif Bjella har med utgivelsen «Heim for å døy» befestet sin stilling som en markant låtskriver. Han har, med sitt klare uttrykk og bittersøte tekstunivers, langt på vei skapt sin egen sjanger. Bjellas enkle og mollstemte melodier bærer tekstene på halling fram. Lydbildet av sjøsyke, glidende strengeinstrumenter understreker det han selv kaller ”å seile på kjærleikens sjø”. Det handler om monotoni, å træle på med sitt, om gruslagte planer og ubrukte liv. Bjella beskriver med dette albumet et helt bygdesamfunn, og det gjør han på en nær og troverdig måte. Vi kjenner igjen karakterene; en nabo, en ungkar eller skrotnisse. Vi kan likevel, med litt godvilje, spore en uhyre forsiktig optimisme i sangene, særlig når det dukker opp ”ei og anna fjørlett jente.” Bjella er mer enn en tekstforfatter og låtskriver. Han er dikter. Hvis kunstens mål er å si noe vektig om det å være menneske i dag, er Stein Torleif Bjella en som klarer å gjøre nettopp det. For denne innsatsen får han Edvardprisen 2014.»

Edvardprisen
Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.

EDVARD-juryen 2014 bestod av komponistene Ingrid Kindem (juryleder), Kari Bremnes, Arvid Wam Solvang, Nils Henrik Asheim og Lars Petter Hagen, samt musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no

Edvard_Bjella_Moslåtten2

– Det er ein fantastisk annerkjennelse for meg og få Edvardprisen for 2014, sier Stein Torleif Bjella.