Siri Nilsen vant kategorien Tekstforfatter på Spellemannprisen 2014.
Siri Nilsen vant kategorien Tekstforfatter på Spellemannprisen 2014.

– Ekstra glad for å vinne for tekstene mine!

Siri Nilsen var nominert i tre Spellemannkategorier, og vant i kategorien Tekstforfatter. – Utrolig hyggelig pris å få, forteller hun.

– Isolert sett er poesien på «Skyggebokser» av forbløffende høy kvalitet, skrev VGs Stein Østbø i sin anmeldelse av Siri Nilsens album «Skyggebokser» i fjor. Juryen i Spellemannprisens tekstforfatterkategori Frida Ånnevik, Hilde Marie Kjersem, Marie Amdam, Martin Alfsen og Steinar Sagen er åpenbart helt enige. Juryen, som har jobbet helt uavhengige av hverandre, valgte til slutt Siri fremfor de andre nominerte: Ingrid Helene Håvik, Sondre Lerche, Thea Hjelmeland og Marit Larsen.

Tekstforfatterprisen er en TONO-pris på samme måte som komponistprisen. Vi tok derfor en liten prat med Siri, som har vært TONO-medlem siden 2008.

Nominert i tre kategorier

Nilsen synes det var ekstra hyggelig å vinne i tekstforfatterkategorien. Hun var nominert i tre:

– Det er en utrolig hyggelig pris å få. Det ble gitt ut veldig mye musikk i fjor, og så innmari mye av den er helt fantastisk bra. Jeg ble ganske overrasket over i det hele tatt å bli nominert. Da jeg så hvilke kategorier det var snakk om – tekstforfatter, komponist og viser – så må jeg innrømme at jeg ble litt ekstra glad for tekstkategorien. Tekst er viktig for meg, og det betyr så mye å høre at andre får noe ut av det jeg skriver. Kjenner også at jeg plutselig har begynt å bli nervøs for rettskrivningen min på sosiale medier- jeg som fikk 3 i norsk på ungdomsskolen …

Slåss med språket

Nilsen forteller at arbeidet med sangene som regel starter enkelt, men så blir det ofte verre lenger ut i prosessen.

– Det er selvfølgelig forskjellig fra sang til sang, men stort sett går det veldig lett i starten. Da tar jeg tak i en følelse, stemning, historie eller observasjon som opptar meg. Det er som regel noe jeg har gått og lagret på en stund som jeg ikke blir kvitt, forteller hun. Men det er ikke så enkelt å finne de riktige ordene alltid, fortsetter hun:

– Det føles aldri som jeg klarer å beskrive ting hundre prosent nøyaktig, språket er liksom ikke på mitt lag. Ofte er det en liten slåsskamp med språket før jeg synes det føles riktig nok. Ofte holder jeg på med et par sanger samtidig, men jeg skriver lite jeg ikke bruker. Jeg kan gå ukesvis uten å skrive, fordi jeg er for opptatt med annen jobb, og praktiske ting. Men så hører eller ser jeg noe som inspirerer veldig og vekker noe i meg selv som jeg gjerne vil si på min måte. Det er ofte som de sier, synes jeg, at de fineste greiene kommer fort. Er man inspirert så merker man at ting flyter lett. Er det veldig vanskelig og man har mye vondt i magen prøver man antakeligvis å lage noe man tror man burde, i stedet for det man virkelig vil, sier hun.

– Er det spesielle temaer du brenner mer for enn andre?

– Jeg skriver ofte de sangene jeg savner, som jeg trenger å høre selv. Etter jeg fikk barn prøvde jeg å finne musikk som tok opp noen av de forandringene man går gjennom når man blir forelder. Ting jeg var litt uforberedt på kanskje. Det var overraskende vanskelig. Så da skrev jeg et par sanger om det selv.

Siri Nilsen var nominert til Spellemann i kategoriene viser, komponist og tekstforfatter, og vant i sistnevnte. (Foto: MichaelaKlouda)

Siri Nilsen var nominert til Spellemann i kategoriene viser, komponist og tekstforfatter, og vant i sistnevnte. (Foto: MichaelaKlouda)

For lite søvn og for mye hårspray

– Er det noen du vil takke eller løfte frem?

– Åh, så bra du spør. Jeg klarte å glemme to superviktige folk i takketalen min. Øyvind Røsrud Gundersen og Jens Carelius som har produsert de to siste platene mine har vært uvurderlige å kaste ball med. Jeg er avhengig av å skrive alene, helst uten at noen får høre det før det er ferdig. Men det har vært en ny og frisk opplevelse å tørre å be om innspill når jeg står fast, og merke at med disse fine gutta så vet de hvilke tråder de skal trekke i – og hva de ikke skal røre, forteller hun. – Det er gull å jobbe med folk du stoler på og som du tør å ta sjanser med. Så tusen takk til Øyvind og Jens som har løfta musikken min så mye! Herregud, at jeg klarte å glemme å takke dere. Skylder på for lite søvn og for mye hårspray.


Du kan selv høre Siri Nilsens album «Skyggebokser» her:

På WiMP, eller Spotify. Kjøp den gjerne på iTunes eller som CD/LP  for eksempel her.