Fra klasserom til Norgesturné

Det kan være kort vei fra hjemmestudio til bransjefestival i dagens musikkmarked. Bare tre singler inn i artistkarrieren har Finding Neo blitt lagt godt merke til. Nå kommer den unge duoen med EP og legger ut på Norgesturné.

 / 23/11/2018 /
Det handler ikke om kvantitet. Musikkstrømmingens tidsalder har virkelig vært en renessanse for singelen. Én god og gjennomarbeidet låt kan være nok til å sette fart på en artistkarriere, og Finding Neo har tre.

Tekst: Kristian Dugstad. Foto øverst: Kristofer Ryde

«Don’t be nice» synger Andrea Ådland insisterende på gruppas siste utgivelse. En oppfordring tilhørerne på både Vill Vill Vest og Sørveiv valgte å overhøre. Det var lettere ekstatisk stemning da den unge duoen, med band, gjorde seg markert for et bransjetungt publikum på disse to festivalene tidligere i høst.

Finding Neo består av Andrea og Mathias Keilegavlen. To unge, lovende musikere som i løpet av kort tid har tatt steget fra Mathias’ gutterom og inn på den norske musikkbransjens radar.

– Vi ble kjent på Kongshaug Musikkgymnas. Vi gjorde noen cover-gigs sammen, og fant etter hvert ut at vi hadde nok felles interesser til fort å bli gode venner, forteller Mathias.

De delte dessuten en drøm om å leve av musikk. Sommeren 2017 begynte de å skrive låter sammen.

Hjemmelaget

Tre singler på Spotify. Det er foreløpig alt de har å vise til. Men det skal heller ikke mer til, for Finding Neo har blitt lagt merke til. Den tredje singelen «Don’t Be Nice» ble sluppet i slutten av august, og skaffet dem invitasjoner til blant annet de to ovennevnte festivalene.

– Låtskrivingen startet en gang vi var hjemme hos Mathias, og begynte med en skisse til det som ble vår første singel «Stuck». Skissen var klar på én dag. Da forstod vi at vi måtte lage mer musikk sammen, forteller Andrea.

Hun sier de to har blitt overrasket over hvor mye de klarer å gjøre på egenhånd. De har i all hovedsak spilt inn, mikset og mastret på Mathias’ soverom.

– Å produsere, mikse og mastre innspillinger har jeg lært selv ved prøving og feiling.

Mathias Keilegavlen og Andrea Ådland er Finding Neo, men de åtte på scenen når de spiller konserter. Foto: Cecilie Bannow.

Skolerte musikere

Finding Neo bærer preg av den grundige musikalske skolering de to har vært gjennom. Mathias tror dette har vært en stor fordel dem.

– Når vi skriver låter merker jeg at jeg har hatt god nytte av musikkutdannelsen. Når jeg begynte å spille gitar lærte jeg akkorder og regler, og disse blir flere og flere gjennom skoleringen. Etter hvert kommer man dit at man kan nok til å kunne begynne å bryte reglene.

Et annet viktig aspekt ved skoleringen er bekjentskapene man skaffer seg. Både lærere og medelever har vært viktige støttespillere i oppstarten av bandet.

– Gjennom skolegangen har jeg møtt folk som har gitt oss veldig mye input. Dessuten har det sørget for at vi har møtt de riktige musikerne og dermed gjort det mulig å samle et band.

Endelig EP

For tiden tilbringer bandet mye tid i studio. De gjør seg ferdig med en EP de har jobbet med i store deler av 2018.

– I vår sa vi den skulle komme i sommer, og i sommer sa vi den skulle komme i høst. Men nå nærmer vi oss, og låtene skal mastres den 18. desember, forteller Mathias.

Mastringen skal foregå i Oslo, og det ferdige produktet skal etter planen være klart for slipp i februar 2019. I den forbindelse planlegger de en Norgesturné, med konserter i alle de store byene.

– Dessuten har vi fått Frifond-penger av BandOrg til å trykke opp utgivelsen på vinyl. Det blir veldig kult.

TONO-stipend

Våren 2018 fikk Andrea og Mathias Unge talenter-stipend fra TONO for å kunne videreutvikle Finding Neo. Dette har ifølge Andrea betydd mye for den unge duoen, som har med seg et band på seks når de spiller konserter.

Les mer om TONOs stipender

– Unge talenter-stipendet vi ble tildelt fra TONO har vært til utrolig stor hjelp for oss. Vi er jo veldig i oppstartsfasen, så det er ikke så mye penger å tjene på musikken enda. Stipendet har gjort at vi kan ta gigs, og betale flybilletter for å få bandet fra A til Å, forteller Andrea Ådland. Foto: Kristofer Ryde