Inspireres av det samiske

Kautokeino-artisten Lávre henter inspirasjon fra sin samiske bakgrunn. – Kulturen gjenoppdages takket være ungdom med pågangsmot, mener Eirik Aune Hansen på ungdomshuset i Alta.

 / 14/02/2020 /
– I det siste har jeg blitt mer og mer inspirert av det samiske og tradisjonelle, og av joiken, forteller Lávre. Foto: Kristian Dugstad / TONO

Feiringen av samenes nasjonaldag nærmer seg slutten på ungdomshuset Huset i Alta. I en sofakrok sitter en gjeng og spiller TV-spill. På scenen står en ung mann i samekofte og pakker ned gitaren sin.

Lávre Johan Eira startet musikkarrieren for bare et år siden, men har allerede rukket å markere seg.

– Musikken kom overraskende på meg. Etter å ha bodd i utlandet et år fikk jeg plutselig et behov for å skrive. Det ble til musikk og etter det har jeg liksom holdt på.

På nett beskriver han seg selv som «urfolksartist inspirert av tundraens ro» og han har åpenbart truffet en nerve. Til tross for at 2019 bare var begynnelsen av karrieren har han rukket å spille i både Australia og New Zealand, i tillegg til Norge.

– Kuler og krutt

For ganske nøyaktig et år siden gikk startskuddet for Lávres musikk. Hvert år arrangerer Huset musikkcampen Gigant for unge artister og låtskrivere. Her spilte han inn sin første utgitte låt Beaivenieida.

– Gigant var en viktig erfaring for meg. Jeg hadde med meg en låt som hang litt i løse luften. Det var veldig spennende å få jobbe med produsenter i studio, som kunne hjelpe meg å finne en retning. Siden da har jeg holdt på med musikken.

– Det er mye mer akseptert nå, å utøve samisk musikk og blande det inn i dagens pop, forteller Eirik Aune Hansen på Huset i Alta. Foto: Kristian Dugstad / TONO

Derfra har det gått fort for 19-åringen fra Kautokeino. Forrige uke var han nominert til prisen Årets unge artist under Sami Music Awards og deltok på låtskrivercampen Arctic Song Lab under Sami Music Week.

For Huset er målet nettopp å skape en arena der unge artister og låtskrivere kan møte en musikkbransje som er ofte er utenfor rekkevidde.

– Det er som en trekant. Du har spissen øverst, det smale feltet med profesjonelle, og under er det brede nivået med amatører. Vi vil plassere oss i midten og sørge for at de møtes. Da skjer det ting! Det blir kuler og krutt, forteller Eirik Aune Hansen, ungdomskonsulent på Huset.

Oppdager på nytt

6. februar og 17. mai er to likestilte dager her. Den samiske kulturen er en viktig del av identiteten til mange og dette blir stadig flere mer bevisste på. Det er derfor stor interesse når samenes nasjonaldag blir feiret med kulturkveld.

Ungdommene møtes rundt samisk språk, samisk mat og ikke minst samisk musikk.

– I det siste har jeg blitt mer og mer inspirert av det samiske og tradisjonelle, og av joiken. Jeg tar det med inn i det ambiente og drømmende lydbildet mitt, forteller Lávre.

Han er ikke alene om å se til sin egen samiske kultur og arv. Dette er en trend i tiden tror Eirik Aune Hansen på Huset.

– Det er en veldig heldig kombinasjon av unge mennesker og pågangsmot. Jeg synes at det er kjempeflott at kulturen blir gjenoppdaget og fornyet. Det er mye mer akseptert nå, å utøve samisk musikk og blande det inn i dagens pop, forteller han.

Artister som for eksempel KEiiNO, Biru Baby, Slincraze og ISÁK utforsker den samiske identiteten. Tidvis i beste sendetid.

– ISÁK møttes faktisk på her under Gigant på Huset. Da Ella Marie Hætta Isaksen og Daniel Eriksen havnet i samme studio var det gjort. Jeg tror de har vært med på å bryte noen barrierer og det er viktig.