Opphavernes stemme er unik – og blir hørt

TONO har vært medlem av CISAC siden 1929. Her kan du lese president i CISAC, Jean-Michel Jarre, sitt forord i organisasjonens årsrapport,  offentliggjort 8. juni.

 / 09/06/2017 /
TONO har vært medlem av CISAC siden 1929. Her kan du lese president i CISAC, Jean-Michel Jarre, sitt forord i organisasjonens årsrapport,  offentliggjort 8. juni.

Av: Jean-Michel Jarre, president i CISAC, foto over: M. Kuenster

Grunnlaget for vår kreative verden omskrives i dag av den digitale revolusjonen. Aldri har skapere hatt tilgang til så mange måter å skape og formidle sine arbeider på. Aldri har våre verk funnet et så stort publikum. Dette er en fantastisk mulighet, og opphavere omfavner forandringer i det store og det hele. Den digitale verden har styrket dem, og plassert dem i selve hjertet av den kreative økonomien.

Samtidig har den digitale verden skapt nye presserende behov for opphavere over hele verden. Globaliseringen har ført til at en stadig sterkere konsentrasjon av teknologigiganter, som med enorm kraft og makt ønsker tilgang til kreativt innhold – til spottpris. De har enorme ressurser finansielt og i sin lobbyvirksomhet. Dette betyr at i dag, mer enn noen gang før, trenger opphavere en stemme overfor myndigheter og beslutningstakere. CISACs årsrapport viser at opphavernes stemme er unik – og at den blir hørt. Som et globalt fellesskap skaper opphaverne forandringer.

CISACs uten tvil viktigste prioritet er i dag den verdioverføringen som finner sted i det digitale markedet. Dette er ikke morgendagens problem – det er et enormt problem akkurat nå. Det diskuteres i EU-parlamentet i skrivende stund. CISAC har klare forventninger til at Europa løser dette problemet. Det må kanaliseres rimelig verdi for bruken av kreativt innhold til de som har skapt det, og ikke til de digitale plattformene som utnytter juridiske smutthull for å tjene penger på det.

Vår kampanje for en ny ufravikelig rettighet for audiovisuelle skapere gjør også viktige fremskritt. Opphavere samarbeider om denne kampanjen over hele kloden, og vi ser som resultat betydelige forandringer i land som Kina og Chile. Nå må vi fortsette å arbeide for dette i andre deler av verden for å gjøre dette temaet globalt.

En kampanje for å få etablert en ordning som gir visuelle kunstnere et vederlag når deres verk selges videre (for eksempel via  auksjonshus, red.anm.) har også fremgang. Visuelle kunstnere mobiliserer seg over hele verden, og vi ser også at myndigheter i økende grad er på deres side.

I alle disse tilfellene har opphavere og CISAC vist vei gjennom at vi som et fellesskap har blitt bedre på å løfte i flokk. Vi setter klare mål og legger all vår energi i å nå dem sammen. På denne måten vil opphavere være en del av diskusjonene og løsningene for fremtiden.


CISACs årsrapport er lang, men spennende lesing. Last den ned her (pdf, åpner i eget vindu)
Besøk CISACs nettsider ved å klikke her.
Les sak på TONO.no om generalforsamlingen i Lisboa denne uken