Mathilde Grooss Viddal (foto: Andreas Ulvo)
Mathilde Grooss Viddal (foto: Andreas Ulvo)

Feirer 10 med livealbum

FriEnsemblet feirer sine første 10 år med jubileumskonsert og albumslipp. Vi har snakket med ensemblets grunnlegger, komponist og drivkraft Mathilde Grooss Viddal.

Da FriEnsemblet slapp sitt første album «Holding balance» i 2004 skrev Dagsavisen at det var «… heilt rått bra» og at det «… er ikkje til å kome forbi». Siden den gang har bandet markert seg tydelig innen norsk jazz, og i midten av november kommer album nummer fire, en liveinnspilling fra Vossajazz i fjor høst.

Vossakunstner Brita Dagestads Marokko-inspirerte bilde pryder coveret på Friensemblets nye utgivelse. Designet er gjort av Chris Mentzen.

Vossakunstner Brita Dagestads Marokko-inspirerte bilde pryder coveret på Friensemblets nye utgivelse. Designet er gjort av Chris Mentzen.

Inspirert av ørkenreise
Tittelsporet på albumet, «El Aaiun – Across the border», var del av Mathilde Grooss Viddal sin leveranse da Vossajazz ga henne i oppdrag å skrive et verk til festivalens 40-årsjubileum i 2013. Det ble til under spesielle omstendigheter, nemlig Mathildes vikaroppdrag på en turné i den arabiske ørken:

– Ja, komposisjonene er direkte inspirert av reisen jeg foretok i Marokko og Vest-Sahara sammen med bandet Ellayali, med medlemmer fra Irak, Kurdistan, Cuba, Chile, Island og Norge.  Jeg fikk jobb i bandet som vikar da saksofonisten fra Israel ikke fikk innreisevisum, forteller Mathilde. – Dette var i 2011, rett etter den arabiske våren. Jeg flyttet meg praktisk talt fra sofaen hjemme i stua og rett ut i ørkenen. Den reisen gjorde inntrykk.

Viktig utgivelse
Og verket som kom ut av det har også reist langt: Høsten 2013 endte det på en 2. plass (eller såkalt  «honorable mentions») i konkurransen «Seattle Women’s Jazz Orchestras first Annual Jazz Ensemble Composision Contest for Women Composers». Verket ble også fremført på «The World premier of the Winning Compositions» under Seattle Earshot Jazzfestival. Der var Mathilde ble invitert til å være solist sammen med den canadiske trompetisten Ingrid Jensen og SWOJO.

– Det var en fantastisk opplevelse, og jeg opplevde også at musikken min ble spilt på Jim Wilkes radioshow «Jazz after hour», som når i hele USA og store deler av Canada, forteller hun.

Stolt
Opptakene er gjort av Yngve Høyland. Albumet er mikset på Metronopolis av Dag Stiberg, unntatt Night Song som er mikset i Rainbow studio av Jan Erik Kongshaug. Albumet er mastret i Rainbow studio av Jan Erik Kongshaug. Produsenter er Mathilde Grooss Viddal, Dag Stiberg og Tellef Kvifte. Albumet gis ut på Giraffa Records.

– FriEnsemblet er mitt hjertebarn, et frirom og et pustehull. Det består av en gruppe musikere med helt særegen spillestil og personlig sjarm. Jeg tror ikke det fins noe band som låter som FriEnsemblet, og jeg er utrolig glad i og stolt av dette bandet, avslutter Grooss Viddal.

Ønsker du å få med deg FriEnsemblets  jubileumskonsert, så foregår det hele på Chateau Neuf 8. november kl . 13. Albumet kan du kjøpe fra 15. november. Du finner mer informasjon om konserter fremover ved å besøke Mathilde Grooss Viddals nettsider.

 

Friensemblet i dagens besetning:

Ellen Andrea Wang:         Kontrabass
Siv Øyunn Kjenstad:         Trommesett
Knut Kvifte Nesheim:      Vibrafon, perkusjon
Safaa al Saadi:                  Darbouka, nai, vokal
Britt Pernille Frøholm:    Hardingfele, fele
Tellef Kvifte:                     Elektronikk, laptop, keyboard
Dag Stiberg:                      Altsaxofon
Gunnar Halle:                    Trompet
Per Willy Aaserud:           Trompet, elektronikk
Øyvind Brække:                Trombone
Mathilde Grooss Viddal:  Leder, bassklarinet, saxofoner

 

Foto øverst: Andreas Ulvo