Highasakite med sanger og årets komponist 2014 Ingrid Helen Håvik i midten. (Foto: Tonje Thilesen)
Highasakite med sanger og årets komponist 2014 Ingrid Helen Håvik i midten. (Foto: Tonje Thilesen)

Ingrid Helene Håvik er «årets komponist»

–  Jeg kan gå ifra å genierklære meg selv til å tenke at jeg bare har lurt alle til å tro at jeg kan noe som helst, sier Ingrid Helene Håvik, låtskriveren i Highasakite. Juryen bak Spellemann-kategorien «Årets komponist» heller mot det første.

Spellemannprisen forrige helg ble kronen på verket for et fremgangsrikt år for Highasakite. Andrealbumet «Silent treatment», utgitt på Propeller recordings i februar 2014, ga oss 10 majestetiske låter med jagede, melankolske melodier og stikkordspregede tekster som gir assosiasjoner og visuelle glimt i like stor grad som de forteller historier. Det er vanskelig å være likegyldig til Highasakite. De setter spor i deg. Og ett år etter deres fantastiske fremføring av «Since last Wednesday» under Spellemannshowet i fjor, kunne de selv gå opp og hente ikke bare én, men to priser. En for popgruppe og en for komponist.

– Veldig stas

Det er TONO som står bak komponistprisen. Vi tok initiativ til den for noen år tilbake, og det er fortsatt TONO som utnevner jurymedlemmer, og er en garantist for at kategorien er en del av Spellemann.  Vi tok kontakt med Ingrid Helene Håvik, TONO-medlem siden 2008, og spurte om en kort kommentar til prisen:

– Det er veldig stas, forteller hun.

– Hva tenker du om å vinne foran navn som Siri Nilsen, Røyksopp, Røyksopp m/Robyn og Marit Larsen?

– At de er fantastiske. Alle sammen er folk jeg har hørt masse på og blitt inspirert av.

Deler æren med bandet

Spellemannjuryene i de ulike kategoriene er hemmelige, også innad i de ulike juryene. Hvert jurymedlem gir individuelle stemmer, og navnene kunngjøres først når prisene deles ut. Komponistjuryen bestod i år av Benedicte Adrian, Glenn Erik Haugland, Julian Skar, Laila Samuelsen og Marte Heggelund. Alle sammen er anerkjente komponister innen ulike felt, alt fra popmusikk til samtidsmusikk.

– Du delte æren med bandet på scenen. Betyr det at du er slags kreativ leder, og at dere jobber frem låtene i fellesskap?

– Jeg kommer med melodi og tekst. Og forslag til arrangering. Så bygger vi videre på det sammen, eller velger en helt annen retning.

– Oppfatter deg deg først og fremst en låtskriver som også er artist – eller omvendt?

– Ingen av delene. Jeg kan gå ifra å genierklære meg selv til å tenke at jeg bare har lurt alle til å tro at jeg kan noe som helst. Jeg føler vel først og fremst at jeg er en sanger som prøver å være låtskriver og artist. Men det er vel en problemstilling jeg ikke tenker særlig på, avslutter hun.

Det er åpenbart ikke nødvendig heller. TONO gratulerer med prisen!

Hør albumet her:

http://wimp.no/album/25423500

Eller her:
Highasakite – Silent Treatment

Eventuelt kan du kjøpe det her:
https://itunes.apple.com/no/album/silent-treatment/id797046519?l=nb

… eller som CD/vinyl, for eksempel her:
http://www.platekompaniet.no/Search.aspx?q=highasakite