Vedtatt av TONOs årsmøte 8. juni 2022 (opprinnelig vedtatt av TONOs styre 6. februar 2019). Det er foretatt visse språktekniske justeringer, uten realitetsendringer, etter årsmøtet.
Kapitalforvaltningen i TONO skal utføres på en trygg måte. Bankinnskudd og fondsportefølje skal settes ut fra hensyn til sikkerhet, avkastning og likviditet. Det mest tungtveiende forvaltningskriteriet til TONO er lav risiko, men gitt denne forutsetningen skal en søke å oppnå best mulig avkastning på midlene. Strategien for kapitalforvaltning, slik den fremkommer av dette dokumentet, skal gjelde inntil årsmøtet har vedtatt en ny og endret strategi. Investeringsstrategien skal behandles av TONOs årsmøte hvert år.
Hovedmålet med TONOs investeringsstrategi er å forvalte midlene på best mulig måte i påvente av at de blir avregnet og utbetalt til rettighetshaverne. Til tross for hyppige avregninger og stadig flere à konto-utbetalinger, har TONO en stor og langsiktig kapitalbase. Av denne grunn, kunne TONO tenkt langsiktig for en stor del av forvaltningskapitalen, men en slik strategi ville stått i et motsetningsforhold til et viktig mål om at avkastningen hvert år skal være jevn og god.
Å velge en langsiktig investeringsstrategi ville ha medført større verdisvingninger, med det resultat at finansmarkedet ville blitt en for vesentlig faktor for størrelsen på avregningsbeløpet hvert enkelt fremføringsår. TONO har derfor valgt en kortsiktig investeringsstrategi med lav risiko, til tross for at forventet avkastning vil være lavere enn ved langsiktige investeringer og ved å ta økt risiko.
TONO bruker ikke aktive forvaltere. Dette skyldes at TONO for en stor del plasserer kapitalen i indeksfond som har lave forvaltningskostnader og liten risiko. Med en slik portefølje, vil forventningen til meravkastning ved bruk av aktiv forvaltning ikke overstige den ekstra kostnaden aktiv forvaltning innebærer.
Følgende skal være førende for utøvelsen av kapitalforvaltningen i TONO:
Porteføljen kan settes sammen med de ytre begrensningene som er beskrevet i tabellen nedenfor:
Aktivaklasse |
Ramme
(angitt i % av hele porteføljen) |
Bankinnskudd | 20-80 % |
Pengemarkedsfond | 10-70 % |
Obligasjonsfond, norske | 0-30 % |
Obligasjonsfond, utenlandske | 0-5 % |
Aksjefond (kun ved historisk lave priser) | 0-10 % |
Basert på den porteføljen som TONO setter sammen vil de to fremste risikofaktorene være forvaltnings- og renterisiko. Vi tar derfor for oss de viktigste kriteriene knyttet til denne risikovurderingen.
Kapitalforvalterne skal kunne dokumentere at avkastning i fondene de forvalter har gitt gode resultater over tid. Forvalterne skal være konkurransedyktige, og skal velges på bakgrunn av kvalitative og kvantitative kriterier. Herunder skal også etikk og bærekraftig utvikling legges til grunn ved vurdering av forvaltning og valg av produkt. Utover dette skal transaksjons- og forvaltningshonorar vektlegges i vurderingen.
Både pengemarkeds- og obligasjonsporteføljene er utsatt for renterisiko. Svingninger i renten medfører at kursene på rentepapirer stiger eller synker. Jo lengre løpetid i de underliggende papirene, jo større verdiendringer. For å begrense denne risikoen, vil en øverste grense for gjennomsnittlig durasjon medføre en begrensende effekt av renteendringer.
TONO skal etterstrebe å følge strenge etiske retningslinjer der vi har mulighet til det. Det betyr at vi kun velger plasseringer som er transparente, slik at vi til en viss grad har mulighet til å etterprøve våre krav.
I samfunnet legges det stor vekt på at all virksomhet skal være bærekraftig. Feltet bærekraftig forvaltning er også under stadig utvikling. TONO vil vektlegge dette i valg av investeringsobjekter, og vi vil også be om kvalitetssikrede data relatert til bærekrafthensyn.
Økonomidirektør skal alltid fremlegge forslag om å endre porteføljesammensetning
for adm. direktør dersom:
Ved fremleggelse av de kvartalsrapporter som omfatter kommentarer, skal det fremkomme en enkel fremstilling av status for plasseringene og en bekreftelse på at gjeldende rammebetingelser og retningslinjer er fulgt.
TONOs styre skal hvert år vurdere forvaltningen opp mot strategien.