Magnus Grønneberg_TONO_Sessions

Låtskrivermøte med Magnus Grønneberg

TONO Sessions_LatskrivingEt stjernelag av norske låtskrivere har denne høsten bidratt i et krafttak for å øke kunnskapen om låtskriving og komposisjonsarbeid. Sist ut i videointervjuserien TONO Sessions er ingen ringere enn Magnus Grønneberg, og intervjuet ble et fint møte med en av våre mest folkekjære låtskrivere.

– Særpreg! Vær observant på de tinga du strør om deg, på en måte. Måten du spiller trommer på, piano eller gitar – eller hvordan du synger. Følg ditt hjerte. Vær ærlig og oppriktig, og ikke gjør ting til noe de ikke er, svarer Magnus Grønneberg på Askil Holms spørsmål om CC Cowboys-låtskriveren har råd til unge mennesker som vil inn i et liv med låtskriving og artistvirksomhet.

I intervjuet forteller også Grønneberg at han startet sitt første band som 14-15-åring.

– Jeg hadde et behov for å ikke bare synge Beatles, The Doors eller Rolling Stones-låter, jeg ville skrive noe selv også. Dette uttrykksbehovet har vært der siden den gangen. Jeg har noen demoer fortsatt fra den gangen, forteller Grønneberg til Askil Holm.

Økt forståelse og rekruttering
Intervjuet med Grønneberg er det siste i en videointervjurekke med i alt 10 ulike profilerte og markante komponister innen  ulike sjangre: Bjørn Eidsvåg, Don Martin, Frøy Aagre, Hanne Sørvaag, Julian Skar, Martin Horntveth, Marie Munroe (Hilde Marie Kjersem), Gabrielle Leithaug og Amund Maarud i tillegg til Grønneberg.  TONOs mål er å øke forståelsen for komposisjon som yrke og for betydningen av opphavsretten gjennom å vise frem hva den gir oss, samt å inspirere:

– Det hadde vært fantastisk om filmene inspirerer noen til å lage sin første sang eller sangtekst. Men vi håper også flere vil se hvor mye vi som samfunn har mye igjen for å skape gode rammer for musikkskapere. Det inkluderer opphavsretten, som gir både verdighet og salt til maten til musikkskapere og som legger et grunnlag for at samfunnet får tilgang på stadig nyskrevet musikk, sier Willy Martinsen.

Samarbeid med Holm
Videoserien er produsert av forvaltningsorganisasjonen TONO i samarbeid med låtskriver og artist Askil Holm. Holm har i en årrekke kombinert egen låtskrivervirksomhet og artistkarriere med undervisningsopplegget «Låtmakerne», hvor elever fra ungdoms- og videregående skole til studenter ved musikkfag på universitet og voksne lærer å skrive musikk. Det er Holm som intervjuer de 10 låtskriverne og komponistene i intervjuserien. Filmproduksjonen av gjort av Sheriff Film Company.