(Foto: Tove Tove Sivertsen)
(Foto: Tove Tove Sivertsen)

Møt Nils Bech

På lørdag kan du se snart albumaktuelle Nils Bech på PIP-festivalen i Oslo. Vi tok en låtskriverprat med ham.  

Navn: Nils Bech
Alder: 33
Aktuell med: Singelen «Trip Abroad» som ble sluppet 19. juni og nytt album «One Year» som slippes i midten av oktober
TONO-medlem siden: 2007

Hva het den første sangen du skrev?
Jeg begynte å skrive musikk nokså sent, i midten av 20 årene. Den første sangen jeg skrev alene het «Curious Love», og er på debut albumet mitt «Look Inside»

Hva het den foreløpig siste sangen du skrev?
«Back Home» og er den siste sangen på albumet «One Year» som kommer til høsten.

Hva jobber du med nå?
Jeg mastret ferdig det nye albumet i forrige uke. 30 august spiller jeg på PIP-festivalen på Vigelandsmuseet med nesten helt ny besetning, så denne uken kommer til å gå med til øvinger. Deretter skal jeg lage en ny video til neste singel, som skal slippes i slutten av september.

Fortell om singelen du ga ut i sommer, «Trip Abroad»!
«Trip Abroad» handler om ventetiden etter du har sagt til noen at du elsker dem, men ikke fått de samme ordene tilbake. Hvordan ordene som ikke har blitt gjengjeldt gjør at du begynner å tvile på deg selv, og på en måte mister deg selv litt.

Hva er karrierehøydepunktet ditt så langt?
Det er vanskelig å si, men kanskje alle de bra anmeldelsene som den siste skiva mi «Look Inside» fikk.

Hvordan lager du sanger?
Jeg begynner alltid med teksten. Jeg lager stort sett sanger som handler om noe jeg har opplevd. Når jeg begynner på et nytt album så prøver jeg å se meg tilbake og tenke hva er hovedknaggene i livet mitt siden forrige album. Så hører jeg med noen av komponistene og produsentene jeg jobber med om de kan sende meg noen forskjellige snutter med lyd. Beats, et synth hooks osv også begynner jeg på en melodi utifra den skissen som jeg har fått tilsendt, om skissen faller i smak. Jeg improvisere også rundt løse tekststrofer acapella og tar det opp i garageband før jeg lytter igjennom det etterpå for å se om det er noe som fester seg.

Har du noe favorittinstrument du skriver musikk på?
Nei, jeg spiller ingen instrumenter.

Hva gjør du når du ikke bedriver musikk?
Ser på tv-serier, steller med plantene på verandaen min eller er på baren Robinet.

Hva er din største musikkopplevelse?
Da jeg hørte Thomas Storkjøren, aka Thomas Takes No Shit, synge for første på galleriet Kurant i Tromsø. Han har en fantastisk stemme. Jeg begynte å gråte.

Er det noe vi burde ha spurt deg om?
Hvem har du samarbeidet med på den nye skiva di?

Og hva er svaret ditt på det spørsmålet?
Å det er så mange utrolig bra folk! Komponistene Julian Skar og Ole Henrik Moe, elektronika duoen Ost & Kjex, Kari Rønnekleiv, Jonas Barsten, Martin Horntvedt, André Bratten, Ådne Meisfjord, Kristine Tjøgersen og Ane Marthe Sørlien Hoen.