siljasol2

Møt Silja Sol

Navn: Silja Sol
Alder: 24
Aktuell med: Debutplaten ”På hjertet” og Spellemann-nominasjon for samme plate
TONO-medlem siden: 2011

Hva het den første sangen du skrev?
«Rainy day». En litt melankolsk fjortisfurtelåt om at det regnet og at jeg ville være i fred. Det var en engelsk låt med en ikke så verst melodi, faktisk. Den første låten jeg skrev med norsk tekst skrev jeg i 2012 og den heter ”Noe”. Den ble mitt første steg mot en helt ny retning og identitet for meg som låtskriver.

Hva het den foreløpig siste sangen du skrev?
«Aleine». Jeg reiser ofte aleine med gitaren og spiller i nye, store byer for fremmede folk. Låten er inspirert av ensomheten og usynligheten man kan føle på, selv om man er omringet av masse mennesker.

Hva jobber du med nå?
Nå skriver jeg låter til min andre plate. Ellers blir det en del konserter fremover. Jeg spiller også i bandet til Aurora Aksnes, noe som er veldig spennende.

Fortell om siste singelen du ga ut?
Jeg slapp «Bærene» i september, en pønkete litt furten låt som handler om de tingene man ikke kan kontrollere. Teksten har et snev av humor og låten er dedikert til min morfar som alltid hadde små skøyerstreker og morsomme trix på lur. Han lærte meg en ting eller to om humor, og han eeeeelsket bær.

Hva er karrierehøydepunktet ditt så langt?
Som soloartist er nok høydepunktet det å få slippe debutplaten og høste så mye ros. Det har vært helt overveldende og over all forventning. Utrolig kjekt å nå ut med musikken på denne måten. Jeg spiller også i bandet til Aurora Aksnes, og vi var i New York i høst. Der spilte vi en rekke konserter og det var en utrolig spennende opplevelse.

Det som også var utrolig fett, var å være med som support for Sondre Lerche på Røkeriet på Usf verftet i Bergen og på Parkteateret i Oslo. Det var helt konge. Hele dette året har vært et stort år for meg musikalsk sett.

Hvordan lager du sanger?
Jeg noterer alltid ned ord og setninger som vekker oppmerksomheten min. Jeg klimprer også en del på gitaren og begynner å pusle sammen tekstideer og melodiskisser for å finne ut hvor låten skal. Deretter er det mye utforskning og testing. Jeg syns det er viktig at melodien og teksten jobber sammen, og at låten får en tydelig identitet og gjerne et humør. Det kan ta lang tid, eller det kan gå raskt som bare det.

Har du noe favorittinstrument du skriver musikk på?
Det er nok gitaren. Før brukte jeg mest kassegitar, men nå har jeg gått helt over til elgitar. Jeg elsker å leke med effekter og lyder og å finne gitaren sin stemme til den rette stemningen. Det er en god starthjelp og inspirasjon når jeg skal skrive en låt. Faktisk skrev jeg akkurat en låt som bare ramlet frem idet jeg hadde den rette gitarsounden. Den har ikke fått navn enda.

Hva gjør du når du ikke bedriver musikk?
Liker å gå tur, se på serier som twin peaks og house of cards, sjekke ut konserter også studerer jeg bedriftsutvikling og forretningsforståelse for kulturnæringen gjennom BRAK og høgskolen i Bergen.

Er det noe vi burde ha spurt deg om?
Nei

https://play.spotify.com/album/37rkFp7Knr4kKifaU3XrYs?play=true&utm_source=open.spotify.com&utm_medium=open

https://wimp.no/wweb/album/35884668

https://www.youtube.com/watch?v=fYV6Ougwkfc

https://www.youtube.com/watch?v=TNWly4CEcHY