(foto: André Løyning)

5 for høsten og hjertet fra Tore Renberg

Forfatter Tore Renberg kaller seg selv «bananas musikknerd». Vi spurte om han ville dele noen av sine favorittlåter med oss. Vi fikk «5 for høsten og hjertet».

Tore Renberg (f. 1972) debuterte i 1995 og har siden utgitt bøker i de fleste sjangre, samt skrevet for film og scene. Han har et stort lesende publikum, og bøkene hans er prisbelønt og oversatt til en rekke språk. Særlig romanene om Jarle Klepp har gitt Renberg en stor og begeistret leserskare, både i Norge og i utlandet. I 2013 kom thrilleren «Vi ses i morgen» til stor applaus fra lesere og kritikere. Den var første bok i Teksas-serien. Nå er nettopp oppfølgeren, «Angrep fra alle kanter», lansert. Tønes har skrevet låten «Indianara» til boka. Renberg har også samarbeidet en rekke ganger med Janove Ottesen og Kaizers Orchestra, sist med musikalen Sonny som ble vist i Operaen i 2012. Han har vært TONO-medlem siden 2002.

I høst legger stavangerforfatteren ut på en eksklusiv bok-turné til Stavanger, Trondheim, Oslo og Bergen. Tore Renberg, Karl Ove Knausgård og Frank «Tønes» Tønnesen står på samme scene og samtaler om minner, om hvem de en gang var og hvem de ønsket å bli.  Tønes spiller et spesialkomponert sett. Til slutt setter Knausgård seg bak trommesettet og Renberg griper mikrofonen. De henter fram Lemen, bandet deres fra studietiden.
Vi tok kontakt og spurte Renberg om å dele fem av sine favoritter. Han var ikke så vanskelig å be. Her er hva vi fikk tilbake:

 

5 For Høsten & Hjertet

Høsten kommer og jeg har lyst til å lage en liste med 5 sterke låter. Noen ganger vil man bare rocke hardt, noen ganger er det lette sommerlåter som gjelder, og noen ganger ønsker vi bare at musikken skal skyte den emosjonelle pilen sin rett inn i hjertet og sprenge det til pieces. Det gjør disse låtene for meg akkurat nå.  Jeg er en bananas musikknerd. Jeg hører flere vinylplater hver dag, jeg hører mikse-cd-er i bilen, jeg hører radio på badet, jeg hører trene-spillelister på Elixia og kunne jeg så ville jeg høre musikk når jeg sover. Men da må jeg ha det litt rolig, jeg fatter det. Musikk er livsviktig for meg og jeg takker himlene for alle som lager musikk som vi kan få høre på, enten det er hard metal eller herlig køntri eller sår indie. Interessen min går i alle retninger, alt jeg leter etter er personlighet.

Ole Paus – «Kom hjem»
Det føles riktig å starte med en norsk mester. Ole Paus har holdt på siden før jeg ble født, han er kroneksempelet på at musikk er personlighet. Han har en vilt sterk karriere og han valgte å avslutte den med sitt beste album i fjor. Til alt overmål et trippelabum, hvor man kan finne denne skatten. Her omarbeider Paus en gammel norsk folketone. Så nært og så empatisk.

I Was A King – «One of us»
Det finnes band og artister der ute som skulle vært mye større enn de er. I Was A King er et sånt band. De leverte «Isle of Yours» tidligere i år og det er et variert album til å forelske seg pladask i. Strømstad og Frøkedal er 100% musikk. «One of us» er en smygende og gruelig vakker låt fra den best bevarte hemmeligheten i pop-Norge.

 The Mountain Goats – «Maybe sprout wings»
John Darnielle er min indie-helt. Jeg hører på bandet hans, The Mountain Goats, hver dag. Han har en drøy radius, fra det supermorsomme til det hardeste mørket. Nylig fikk «Maybe sprout wings» meg til å gråte på et SAS-fly. Låten kom i headsetet, den grep tak i meg og filleristet hele meg, og tårene rant uten at jeg ba om det. Jeg måtte snu og se ut på sola som krasjet inn i skyene der ute.

Tønes – «Indianara»
Det er klart jeg ble utrolig glad da Tønes sa ja til å skrive boksingelen til den nye romanen min «Angrep fra alle kanter.» Jeg er jo stor fan så det var en svær ære. Men jeg var superspent på resultatet. For hvordan skulle han løse dette? Hver dag satt jeg og ventet på at det skulle komme en låt i inn-boksen. Til slutt kom denne suggererende dryleren. Jeg bøyer meg i støvet. Fy så bra! «Vær heilst stille bror, vent te di he reist sin vei, alle galningane, må kje bli så dei.»

Imperiet –«Innan himlen faller ner»
Jeg fikk «Synd» av Imperiet til jul i 1986. Hele første halvåret av 1987 handlet om denne platen for meg. Jeg hørte den hver eneste dag, jeg lot meg drukne i musikken og jeg lyttet til det Thåström sang om; kampen mot mørket. Jeg lyttet til Thåström som om han var generalen min og jeg elsket kraften hans, oppdriften og kampviljen. For meg er Thåström Nordens største.

 

Hør Renbergs «5 for høsten og hjertet» her: