Kari Rueslåtten åpner i dag Olavsdagene med sin versjon av "Turn! Turn! Turn!", og i oktober kommer nytt album. (foto: Arild Juul)
Kari Rueslåtten åpner i dag Olavsdagene med sin versjon av "Turn! Turn! Turn!", og i oktober kommer nytt album. (foto: Arild Juul)

Tid for Kari Rueslåtten

I dag åpner Kari Rueslåtten Olavsfestdagene med sin tolkning av klassikeren ”Turn! Turn! Turn! (to everything there is a season”. Vi har snakket med henne om denne, og om albumet hun slipper i oktober.

Tekst: Kai Lofthus

Coverversjoner har lenge vært «big business» i musikkbransjen, men langt i fra vanlig kost for Kari Rueslåtten. Nå har låtskriveren og den tidligere metalvokalisten hun likevel gjort sin egen, dypt personlige tolkning av «Turn! Turn! Turn! (to Everything There Is a Season)«. I dag åpner hun Olavsfestdagene i Trondheim med sangen.

Det var Olavsfestdagenes leder Petter Myhr som ønsket en versjon av den klassiske låten til åpningen 28. juli:

– Det er første gang jeg har gjort en coverlåt, og den kan godt kalles en bestilling, forteller hun. Singelen ble sluppet allerede i mai, i samarbeid med det svenske plateselskapet Despotz.

Akustisk og live
Den mest kjente innspillingen «Turn! Turn! Turn! (to Everything There Is a Season)» ble gjort av The Byrds i 1965, noen år etter at legendariske Peter «Pete» Seeger i 1959 tok flere linjer fra boken Forkynneren i King James-oversettelsen av Bibelen fra 1611, la til noen egne ord, komponerte en melodi og spilte den inn i 1962. Rueslåtten sier det var viktig å få arrangementet til å passe hennes egen stil:

– Jeg tok ned tempoet i låta, og gjorde den litt trolsk og melankolsk.

Cover_Turn

Den samme naturorienterte tilnærmingen har hun også i arbeidet med sine egne låter. Hun forteller at låtskrivingsprosessen for henne er sterkt inspirert av en forkjærlighet for den norske naturen, mørke stemninger og dystre folketoner. I oktober slipper hun albumet ”To the north”. Her vil dette kunne høres i fullt monn:

– Jeg oppsøker steder hvor jeg kjenner ro, og komponerer senere på piano. Alle låtene var ferdige da vi gikk i studio, men det var samtidig viktig å la musikerne spille og få gjøre det de gjør. Vi spilte inn alt «live», forteller hun.

Med seg i studio hadde hun produsent og gitarist Jostein Ansnes, lydtekniker og co-produsent Richard Turvey, som også spilte piano og Rhodes, Steve Pilgrim på trommer og kor, og bassist Martyn Campbell.

Tid til å fortelle mer
Funderinger rundt tid har vært sentralt for Kari Rueslåttens arbeid de siste årene. Forrige studioalbum het «Time To Tell». Det nye er en kunstnerisk fortsettelse av det som ble gjort da. «Turn Turn Turn» er eneste coverinnspilling på albumet. Låtskrivingen har primært funnet sted hjemme i Norge, mens innspillingene har vært gjort hos Øra Studio i Trondheim og Parr Street Studios i Liverpool.

Tid det viktigste godet
– Du bruker et akustisk lydbilde og spiller inn musikken live. Er dette ment som en motvekt til raske, og kanskje enkle løsninger i dagens musikkbransje?

– Den første singelen handler jo nettopp om tid, at det er en tid for alt. Det er det viktigste godet vi har i vårt samfunn, og en del av det evige kretsløpet, sier hun. – Jeg har skrevet ny musikk hele tiden siden «Time To Tell», og bestemte meg tidlig for å lage dette albumet. Før «Time To Tell» var det et langt opphold siden den foregående plata, men nå boblet jeg over av idéer.

Kari Rueslåtten har vært TONO-medlem siden 1994.

Du kan se og høre ”Turn! Turn! Turn!” her:

Foto øverst: Arild Juul