– Låter modnes som god ost

Tempel spiller i år på by:Larm for andre gang. Nå har de også et debutalbum i bagasjen. – De første årene var Tempel noe vi drev med litt sånn på siden og låtene fikk modne, akkurat som en god ost.

 / 11/02/2019 /

Navn: Tempel
Alder: 26-36
Aktuell med: Debutalbumet Tempel
TONO-medlem siden: 2014

Alle foto: Siwa Vetvik-Ellefsen.

Tempel spiller på by:Larm for andre gang i 2019. – Dette er et perfekt tidspunkt å få vist frem det endelige resultatet. Foto: Siwa Vetvik-Ellefsen.

Hva er deres musikalske bakgrunn?
Kjetil (mellomste bror) og Andreas (bror fra en annen mor) spilte i bandet RayBand i 10-12 årsalderen. Inge (eldste bror) som er noen år eldre spilte i bandet Smuss. Espen (yngste bror) ville helst spille gitar, men ble plassert bak trommene da alle gitarjobbene var opptatt i orkestrene hjemme i Andebu i Vestfold. 10-15 band senere vokser Tempel frem.

Hedmarkingen Jonas (bror fra enda en annen mor) tok over som trommis i Tempel for Kjetil tidlig i 2018. Espen og Jonas møttes på NISS (Westerdals) og de har også spilt i et annet band sammen. Jonas har siden tidlig tenårene spilt i et utall rock- og metallband. Alle har vi fått rocken inn med morsmelken og resten er historie.

Når og hvordan begynte dere å lage musikk?
Inge, Kjetil og Andreas spilte i Kuler & Krutt (yndlingsbandet til Espen på den tiden) tidlig på 2000-tallet hvor de øvde i slakteriet hjemme på gården til Andreas. De spilte kun eget materiale og dette var den tidlige begynnelsen på deres karriere som låtskrivere.

Kjetil har også ført videre sin kunnskap og erfaring fra Kvelertak og fra Bjarte Lund Rolland (Kvelertaks låtskriver numero uno) til resten av oss, noe som har vært helt essensielt for Tempel sitt lydbilde og låtene generelt.

Hva het den første låten dere noen gang skrev, og hva handler den om?
Den første Tempel-låta heter «Torches», men det er også den som ble sist ferdig. Den var gjennom mange prosesser før den ble slik den er i dag. Den handler om heksebrenning.

Hvordan ble Tempel til?
Kjetil flyttet endelig hjem til Vestfold etter sju år i Stavanger og så klart måtte vi starte band! Vi hadde ingen planer annet enn å lage en låt eller to, men plutselig spilte vi konserter og vi, samt publikum, fikk mildt sagt mersmak. Det skal også nevnes at vi har alltid snakket om å starte et band sammen, men ventet på det rette tidspunktet.

Hvordan jobber dere sammen? Hvordan oppstår Tempels musikk?
Frem til nå har vi alltid latt låtene våre modne lenge. Det eldste riffet vi jobber med nå er seks år gammelt. Vi jobber med de riffene/skissene vi liker best og så blir låta sakte, men sikkert til. Vi liker å teste ut materialet vårt live. Det er veldig lærerikt og funker det live så funker det på skive! Vi har også latt oss fange av moderne teknologi (hvem skulle tro). De fleste låtene går da flere runder gjennom Pro Tools og annet snæx, hvor vi bygger opp og river de fra hverandre før låtene ser dagens lys i øvingslokale.

Fortell om den seneste utgivelsen deres?
Debutskiva er selvtitulert og inneholder alle de ni låtene vi skrev sammen mellom 2012 og 2017. De første årene var Tempel noe vi drev med litt sånn på siden og låtene fikk modne akkurat som en god ost. Vi brukte 2017 på å finjustere soundet og gav ut albumet selv 23. mars 2018 fysisk og digitalt. Litt senere kom vi i kontakt med Jansen Records. Tonen var søt, og Jansen skal relansere skiva vår i hele verden 22. mars 2019.

Hva jobber dere med nå? Hva bringer 2019 for Tempel?
Foruten global lansering av skiva samt turné- og konsertplanlegging har vi for alvor begynt å jobbe med nye låter!

Hva betyr det å skulle spille på by:Larm i 2019?
Tempel spilte også på by:Larm i 2016 faktisk. Det var før vi spilte inn skiva vår. Dette er da et perfekt tidspunkt å få vist frem det endelige resultatet og live-energien vår til den gemene hop «i beste sendetid». By:Larm er jo på en måte et bransjetreff som vi gleder oss veldig til å være en del av!

Hva er karrierehøydepunktet deres så langt?
Det må være Nord-Europaturnéen som support på Kvelertak sine offshows våren 2018 da de spilte med Metallica. Det var uvirkelig. Turneen kort oppsummert; annenhver dag varme opp 300-400 gærne Kvelertaknørder og annenhver dag se Kvelertak og Metallica på 10 000-20 000 kapasitets arenaer. Gjesteliste og topp plassering selvfølgelig!

Har dere et instrument eller annet utstyr som er uunnværlig i skriveprosessen?
Kassegitar er veldig inspirerende. Det hjelper også veldig med et brukervennlig musikkprogram med mulighet for å programmere trommer og slikt.

I 2019 lanseres Tempels selvtitulerte debutalbum på det globale markedet. Foto: Siwa Vetvik-Ellefsen.

Hva gjør dere når dere ikke lager musikk?
Totalrenovering av gamle hus og øvrig bygningsarbeid. Inge har et mansardhus fra 1920 og Espen pusser opp et lafta tømmerhus fra 1900 på småbruket sitt. Andreas bor på gård langt inni skauen og studerer til å bli lektor. Jonas bor i Oslo, jobber i musikksjappe og har «batteriopplæring» med nye håpefulle (altså trommelærer). Når Kjetil ikke stikker hodet innom øvingslokalet eller er på turné med Kvelertak. rydder han skauen i nærområdet sitt.

Hva er den største musikkopplevelsen deres?
Espen: Første Hovefestivalen (2007) var noe helt eget for en kvisete femtenåring. Slayer, Queens of the Stone Age, Gojira, Mastodon, Susanne Sundfør, Amy Winehouse ++

Inge: Edru på High on fire på Blå sist høst.

Andreas: Michael Jackson på Valle Hovin i 1997. Ellers har jeg og Inge overlevd 10 år på Hellfest i Frankrike, der det meste som kan krype og gå av avdanka og nye håpefulle band har spilt. De fleste norske festivaler har noe å lære av Hellfest.

Jonas: Må være da vi turnerte som support for Kvelertak i fjor. Husker også hvor blown away jeg ble første gang jeg så Meshuggah live. Drøyt opplegg!