TONO nytt

Musikk er eksportvare

Langt fra alle artister skriver sine egne låter. Norske låtskrivere komponerer sanger for noen av verdens største stjerner. Trondheim Song:Expo en av mange norske camper der låtskrivere møtes og strekker kreativiteten til det ytterste. Her kan én dag i studio bli til en hit i Korea.

Komponist og kontekstualist

Den Ultima-aktuelle komponisten Tine Surel Lange er opptatt av de visuelle rammene rundt musikken. − Kontekst er viktig for meg. Jeg bruker å si at jeg er kontekstualist. 

– Magisk å formidle

Virkelig er ungdomsbandet som overlevde. Veien har gått fra videregående til debutalbum og Øyafestival, med låter for fattige studenter. – Jeg var aldri interessert i å spille cover. Jeg har komponert fra dag én, sier Tobias Aamodt.

– Dans hver dag!

Pen Gutt, Håkon Stubberud, er ute med sin nye singel «Bare Dans». En kur for tunge tanker. – Bare dans, ikke tenk på hva som har endt, enten om det er et forhold eller en følelse eller en periode i livet. Dans deg igjennom det <3

Podkast: Finnes grenser i kunst?

King Skurk One ble kjent gjennom hitten «Bængshot» i 2017. Rapperen opplevde både berømmelse og kontrovers i kjølvannet av sangen. Nå er han ute med sitt første album.

– Musikk kan skape endring

Bandet Folkehelsa mener flere artister burde engasjere seg politisk gjennom musikken. På debutalbumet «Evig OK» synger de om både ensomhet og miljøutfordringer. – Vi tror at også musikk kan bidra til å skape endringer.

– Party er politikk

Skeiv kjærlighet og mangfold feieres denne uken under Oslo Pride, med yrende folkeliv, parade og konserter. Musikken har alltid vært viktig for homobevegelsen. – Party er politikk, forteller Reidar Engesbak.

Fotospesial: Møt de EDVARD-nominerte 2019

I over 20 år har TONO hedret norske komponister og sangtekstforfattere med sin EDVARD-pris. Her er de 15 nominerte i 2019s fem kategorier.

Dette er årets EDVARD-nominerte

I over 20 år har TONO hedret norske komponister og sangtekstforfattere med sin EDVARD-pris. Her er årets 15 nominerte.

Podkast: – Jeg er blant de beste i verden

Siden 1992 har Øystein Greni vært låtskriver og frontmann i Bigbang. – Jeg er faktisk en av de beste i hele verden til å lage riff i classic rock-sjangeren.

– Fargerikt og variert

Et kaleidoskop er et optisk leketøy som lager varierende mønster og symmetrier ved hjelp av speil. Også er det et band fra Telemark. – Vi vil gjerne at musikken vår skal være fargerik og variert.

Ditt musikkforlag kan få Kopinor-penger

Organisasjonen Musikkforleggerne mottar vederlag for kopiering av trykte norske musikkverk fra Kopinor. Disse midlene skal deles ut til norske musikkforlag, og fristen for å søke er 21. juni kl. 11.

Sommer = Konsert = TONO

Vi nærmer oss både skole- og fellesferie med stormskritt, og mange steder i landet er festivalsommeren allerede i gang. Arrangerer du konsert i sommer? Skal du spille på festival? Dette bør du vite!