20 000 skapere ber EU tette smutthull

Visepresident for EUs arbeid med det digitale indre markedet, Andrus Ansip, fikk mandag denne uken et opprop med 20 000 underskrifter, hvor rettighetshavere ber EU pålegge delingsplattformer å betale dem når tjenestene har inntekter fra deres kunstneriske og kreative arbeid. 714 av underskriftene var norske.

 / 07/09/2016 /
Visepresident for EUs arbeid med det digitale indre markedet, Andrus Ansip, fikk mandag denne uken et opprop med 20 000 underskrifter, hvor rettighetshavere ber EU pålegge delingsplattformer å betale dem når tjenestene har inntekter fra deres kunstneriske og kreative arbeid. 714 av underskriftene var norske.

EU-kommisjonens arbeid med reform av den europeiske opphavsretten er inne i sin avsluttende fase, og over hele Europa engasjerer nå komponister og tekstforfattere seg med håp om at deres store bekymring blir adressert. I et møte på mandag denne uken ble et opprop med tilhørende underskrifter presentert for Andrus Ansip, visepresidenten for EUs arbeid med det indre digitale markedet. I møtet deltok en rekke kunstnere, samt representanter for GESAC («TONO-selskapenes» lobbyorganisasjon) og EVA (Europeiske billedkunstnere).

714 norske navn
Blant de 20 000 underskriftene var 714 norske navn. Responsen på TONOs oppfordring på våre nettsider, Facebooksider og Twitterprofil den 2. august har med andre ord gitt resultater. I tillegg til å bidra med egen underskrift delte mange også nyheten videre i sosiale medier, noe vi er svært takknemlige for. Blant de som har skrevet under er TONOs styreleder Bendik Hofseth, Bjørn Eidsvåg, Daniel Kvammen,  Jan Garbarek, Ina Wroldsen, Sigurd Wongraven, Nicolay Sereba, Vincent Dery og Cato Sundberg (Donkeyboy) for å nevne noen få. Du kan se hele listen her (pdf, åpner i nytt vindu). Fra de øvrige europeiske landene finner man navn som David Guetta, Imogen Heap, Ennio Morricone og Andrea Bocelli.

Transfer of value
– Det handler om begrepet ”transfer of value”, som i korte trekk handler om at det såkalte ”Safe Harbour”-unntaket gjør at tilbydere av tjenester som tilrettelegger for innholdsdeling tjener betydelige beløp blant annet på annonser knyttet til deling av opphavsrettslig beskyttet innhold uten at tjenestene er forpliktet til å ta opphavsrettslig ansvar for innholdet, og dermed betale rettighetshaverne en andel av sine inntekter, forteller adm.dir i TONO, Cato Strøm. – Brevet de 20 000 rettighetshaverne har signert fastslår at EUs pågående arbeid med opphavsretten er en enestående mulighet for Europa til å rebalansere markedet slik at også skapere kan ha en mulighet til å få en ”fair deal” i dette markedet, fortsetter Strøm.

Brev, underskrifter og bakgrunnsinfo

For mer informasjon:
Cato Strøm, adm.dir i TONO, mob. 922 16 319, e-post: cato.strom@tono.no
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef, mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no