EDVARD-pris til Amund Maarud

Amund Maarud er vinner av EDVARD-prisen 2016 i kategorien Populærmusikk, for albumet ”Volt”. – Overraskende, overveldende, og et gedigent klapp på skulderen, sier Maarud.

 / 25/09/2016 /

Foto: Janne Sievers/TONO

Amund Maarud er vinner av EDVARD-prisen 2016 i kategorien Populærmusikk, for albumet ”Volt”.

 

 EDVARD-juryen mener at Amund Maarud med albumet ”Volt” utgitt i 2015 beviser at han er en av landets aller dyktigste komponister innen populærmusikken. Maarud fikk kunngjort nyheten på scenen på Matfestivalen Brød & Circus på Årnes lørdag kveld der han opptrådte med Morudes. Det var TONOs adm. dir Cato Strøm, sambygding med Maarud, som overrakte prisen på vegne av juryen:  Et trofé av Bruno Oldani, et diplom og 50.000 kroner.

– Overraskende, overveldende, og et gedigent klapp på skulderen, sa Maarud da han fikk overrakt prisen.

Juryens begrunnelse:

«Amund Maaruds siste utgivelse ”Volt” er avslutningen på hans albumtrilogi som startet med ”Electric” i 2011, og fortsatte med ”Dirt” året etter.  Alle låtene, både tekst og melodi, er signert Amund Maarud. Han har produsert, spiller mange av instrumentene, og synger selv. Albumet er utgitt på plateselskapet Snaxville Recordings, som han også eier og driver. Dette vitner om et overskudd man finner igjen i alt denne mannen gjør. 

Amund Maarud er en mester i å kjenne historien, samtidig som han lett utfordrer tradisjonene. Han gjør noe av det vanskeligste innen genren, nemlig å være moderne og nyskapende, samtidig som han ikke tråkker på sterke tradisjoner.  Her snakker man om å stå trygt på skuldrene til andre, og se seg rundt etter nye muligheter.

Hos Amund Maarud som utøver har dette alltid vært veldig tydelig, og vi opplever akkurat det samme med ham som komponist. Her tar han friske grep i dobbel betydning.  Når man tror man har forstått låten, går han plutselig et annet sted, uten at det oppleves påtatt.

Det er rått, energisk, sart, rocka, genuint, tøft, friskt, tradisjonsrikt, stødig og løssluppent – med en solid, helhetlig kvalitet.  Måtte han for alltid fortsette å reise på den måten han gjør, både bakover i historien, og fremover mot fremtiden. Det gjør at han eier nåtiden!”

EDVARD-prisen

EDVARD-prisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon. Se en oversikt over tidligere EDVARD-vinnere her.

EDVARD-juryen 2016 bestod av komponistene Nils Henrik Asheim (juryleder), Arvid Wam Solvang, Claudia Scott, Rita Engedalen, Terese Birkeland Ulvo, samt musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.

For mer informasjon:

Janne Sievers, kommunikasjonsrådgiver i TONO, mob. 95760286, e-post: janne.sievers@tono.no

 

Om TONO:

TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.  TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge, og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem. TONO representerer i dag ca. 28 000 norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Gjennom gjensidige representasjonsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret.  Som non-profit foretak overføres TONOs resultat videre til rettighetshaverne i fremførte verker. TONO legger dermed til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som TONOs medlemmer gis et grunnlag for å kunne skape stadig nye musikkverk.