EDVARD-pris til OnklP

(Oslo, 23. August 2015) OnklP (Pål Tøien) er vinner av den prestisjetunge Edvardprisen 2015 i kategorien Årets tekstforfatter for sin tekst til ”Styggen på ryggen”.

 / 23/08/2015 /

(Oslo, 23. August 2015) OnklP (Pål Tøien) er vinner av den prestisjetunge EDVARD-prisen 2015 i kategorien Årets tekstforfatter for sin tekst til ”Styggen på ryggen”.

Fjorårets vinner av tekstforfatterkategorien, Stein Torleif Bjella, overrakte prisen til OnklP på vegne av TONOs EDVARD-prisjury på en gratiskonsert i Oslo i kveld.

– Det er mildt sagt gjevt å ha fått Edvardprisen av TONO for Styggen på ryggen, sier OnklP.

EDVARD-prisen er en pris som har vært delt ut av norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag gjennom organisasjonen TONO siden 1998. Vinneren får et trofe utformet av Bruno Oldani (Edvard Griegs profil skåret i steinsorten Larvikitt), et diplom, samt kr 50 000,-. Prisen til OnklP er den første som deles ut i år, utover høsten deles ut ytterligere fire EDVARD-priser samt TONOs formidlerpris.


Juryens begrunnelse:
“Pål Tøien er under sitt artistnavn OnklP for lengst blitt en etablert ordkunstner i det norske rap-miljøet. Tøien har opplevd stor suksess med flere av sine album og låter, og er velkjent gjennom sine mange samarbeid med andre artister. 

 Det er imidlertid sjelden kost å oppleve at den gjengse lytter i skjønn forening med ordførere, helsesøstre og psykologer åpenlyst trykker norske rap-tekster til sitt bryst.

I 2014 ble vi vitne til at «Styggen på ryggen» traff en nerve i folket med sin brutale ærlighet og ramsalte beskrivelse av det innerste, tabubelagte mørket. Teksten setter på sjeldent åpent vis ord på det som både er dypt personlig, men likevel allmenngyldig – samtidig som den er sjangertro krydret med tidsriktige, humoristiske bilder. I et samfunn hvor psykiske vansker blant unge og voksne er et økende problem, forteller Tøien i enkle men intrikate vendinger hvordan vi kan være vår egen verste fiende. Kanskje enda viktigere gir han en personifisering av angsten, «nerver og drama».  

Med OnklP fikk det kjipe et navn. Og om enn så mørkt og ensomt: Det er noe usedvanlig befriende og ufarliggjørende når hele Norge – ung som gammel – stemmer i at Styggen på ryggen er blitt en av våre nærmeste.”

EDVARD-prisen
EDVARD-prisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.

EDVARD-juryen 2014 bestod av komponistene Nils Henrik Asheim (juryleder), Arvid Wam Solvang, Marte Heggelund, Rita Engedalen, Terese Birkeland Ulvo, samt musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.

 

Mediehenvendelser:
Janne Sievers, kommunikasjonsrådgiver i TONO, mob. 95760286, e-post: janne.sievers@tono.no
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no

Om TONO:
TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.  TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge, og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem. TONO representerer i dag ca. 26 000 norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Gjennom gjensidige representasjonsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret.  Som non-profit foretak overføres TONOs resultat videre til rettighetshaverne i fremførte verker. TONO legger dermed til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som TONOs medlemmer gis et grunnlag for å kunne skape stadig nye musikkverk.

OnklP_Edvardprisen_1_1000px