EDVARD-prisen til Thea Hjelmeland

(Oslo, 23. Oktober 2015) Thea Hjelmeland er vinner av EDVARD-prisen 2015 i kategorien ”Årets utfordrer” for utgivelsen ”Solar Plexus”. TONO har siden 1998 delt ut EDVARD-prisen årlig til komponister, låtskrivere og tekstforfattere som i særlig stor grad har utmerket seg det foregående året. Thea Hjelmeland er en av de som skapte musikk av særdeles høy […]

 / 23/10/2015 /
(Oslo, 23. Oktober 2015) Thea Hjelmeland er vinner av EDVARD-prisen 2015 i kategorien ”Årets utfordrer” for utgivelsen ”Solar Plexus”.

TONO har siden 1998 delt ut EDVARD-prisen årlig til komponister, låtskrivere og tekstforfattere som i særlig stor grad har utmerket seg det foregående året. Thea Hjelmeland er en av de som skapte musikk av særdeles høy kunstnerisk kvalitet i 2015, og derfor er hun nå tildelt EDVARD-prisen i kategorien ”Årets utfordrer” for albumet Solar Plexus. Prisen består av et trofé i stein utformet av kunstner Bruno Oldani, et diplom og kr 50 000,-

– Målløs!

Hjelmeland fikk tildelt prisen under sin konsert på Parkteateret Scene i Oslo i går kveld av fjorårets vinner av samme kategori, Hilde Marie Kjersem. Hjelmeland sier prisen betyr mye:

– Dette var en vanvittig overraskelse. Jeg er så rørt og takknemlig. Det betyr veldig mye å få en slik anerkjenning. Jeg er målløs, sier hun.

Hilde Marie Kjersem vant EDVARD-prisen i kategorien "Årets Utfordrer" i fjor, og delte ut prisen i samme kategori til Thea Hjelmeland på vegne av juryen.
Hilde Marie Kjersem vant EDVARD-prisen i kategorien «Årets Utfordrer» i fjor, og delte ut prisen i samme kategori til Thea Hjelmeland på vegne av juryen.
Juryens begrunnelse

«Med sin andre soloplate befester Thea Hjelmeland seg som en av landets mest spennende låtskrivere. Det er langt og lenge mellom så smakfull og kompetent sjanger- og språkblanding som vi opplever på Solar Plexus. Låtene er hver for seg sterke og formidlende, men det er i den røde tråden og helheten denne utgivelsen virkelig skinner.

Hovedtemaene på utgivelsen er sorg og tap, og gjennom tekstene gir Hjelmeland vare, vonde, varme og voldsomme perspektiver på hvordan en personlig tragedie kan utfolde seg. Musikalsk blir popsjangeren kontinuerlig utfordret av elektroniske elementer, folk, rock, verdensmusikk og mer. 

Styrken i albumet ligger likevel i hvordan tekst og musikk utfyller hverandre. Gjennom det til dels håpløst mørke og følelsesmessig kaotiske er det en imponerende kontroll og lekenhet i låtene og albumet som helhet. Det blir aldri forutsigbart og åpenbart, men forblir i en innfløkt men behersket miks av røff eleganse og sofistikert ustyrlighet. Dette forsterkes ytterligere av Hjelmelands vokal som smakfullt beveger seg mellom det myke og forsiktige til det kraftige og insisterende. ”

Thea live_2
Fra Thea Hjelmelands konsert på Parkteateret Scene i går kveld.

EDVARD-juryen har i 2015 bestått av komponistene Nils Henrik Asheim (juryleder), Arvid Wam Solvang, Marte Heggelund, Rita Engedalen, Terese Birkeland Ulvo, samt musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.


Edvardprisen
er oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998. Prisen tildeles opphavspersoner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. TONO ønsker med prisen å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år, men det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.

 

Om TONO:
TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.  TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem. TONO representerer i dag nærmere 27 000 norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Gjennom gjensidige representasjonsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land forvalter TONO i praksis verdensrepertoaret i Norge.  Som non-profit foretak overføres TONOs resultat videre til rettighetshaverne i  fremførte verker. TONO legger dermed til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som TONOs medlemmer gis et grunnlag for å kunne skape stadig nye musikkverk. 


For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, e-post: willy.martinsen@tono.no, mob. 909 65 254