EDVARD-prisen til Tuva Syvertsen og Erik Sollid (Valkyrien Allstars)

(Oslo, 13. November 2015) Tuva Syversen og Erik Sollid (Valkyrien Allstars) er vinnere av den prestisjetunge Edvardprisen 2015 i kategorien Åpen klasse for «Farvel, slekt og venner”

 / 14/11/2015 /

TONO har siden 1998 delt ut EDVARD-prisen årlig til komponister, låtskrivere og tekstforfattere som i særlig stor grad har utmerket seg det foregående året. I kveld ble den fjerde og nest siste av årets priser delt ut på Parkteateret i Oslo.

– En deilig anerkjennelse!

Tuva Syvertsen og Erik Sollid (Valkyrien Allstars) fikk tildelt prisen, helt overraskende under sin konsert på Parkteateret Scene i Oslo i kveld av fjorårets vinner av samme kategori, Christian Blom.

– Veldig overraskende og veldig trivelig, sa Tuva Syvertsen og Erik Sollid.

valkyr3

Christian Blom vant EDVARD-prisen i kategorien «Åpen klasse» i fjor, og delte ut prisen i samme kategori til Tuva Syvertsen og Erik Sollid (Valkyrien Allstars) på vegne av juryen.

Juryens begrunnelse:
«Tuva Livsdatter Syvertsen og Erik Sollid (Valkyrien Allstars) har med platen «Farvel, slekt og venner» vist at de er noe av det fremste folkemusikken har å by på. De serverer en ytterst vellykket symbiose av folkemusikk, viser og rock, stadig med hardingfelen sentralt i lydbildet. Bandet ivaretar et særpreg samtidig som de går nye veier. 

Syversten og Sollid går foran, og er folkemusikkens bjellesauer. De er til stor inspirasjon for mange unge både i og utenfor folkemusikkmiljøet, og også i det store utland fremmer de og vekker interessen for norsk folkemusikk. Bandets misjon her i verden synes å være å forene norsk tradisjonsmusikk med elementer fra pop, blues og rock.

Låtmaterialet på «Farvel, slekt og venner» er i større grad enn tidligere egenkomponert. Fremdeles er det innslag av tradisjonelle hardingfeleslåtter og gamle skillingsviser, men det er bandets egne tekster og melodier som dominerer utgivelsen. Det er rått og ekte både tekstmessig, musikalsk og vokalt. Albumet er helstøpt, spennende og utfordrende, og vil noe langt mer enn bare å behage.  Uttrykket er dystert, men som alltid med Valkyrien har det en intens nerve og tilstedeværelse. Dype røtter løftes frem. «Farvel slekt og venner» er moderne musikk i gammel ånd. Kort sagt, en bemerkelsesverdig utgivelse.

valkyr2

EDVARD-juryen 2015 har bestått av komponistene Nils Henrik Asheim (juryleder), Arvid Wam Solvang, Marte Heggelund, Rita Engedalen, Terese Birkeland Ulvo, samt musikkforlegger Jan Stefan Bengtsson.

Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998, og som tildeles opphavsmenn og -kvinner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon.