Ny podkast: – Visste ikke vi var samiske

Biru Baby er lyden av Finnmark med hjerte for Sápmi. – Det er en egen verden med egne regler. Nesten ingen regler i det hele tatt.

 / 06/02/2019 /

Biru Baby er lyden av Finnmark med hjerte for Sápmi. – Det er en egen verden med egne regler. Nesten ingen regler i det hele tatt.

Alta-bandet Biru Baby har fått oppmerksomhet for sin kompromissløse musikk og samiske symbolikk. Auto-tune-joik, samekofte og nettingstrømper er hyppige brukte elementene. Dessuten er Biru det samiske språkets styggeste ord.

– Vi trodde kanskje vi kom til å bli utstøtt, men det motsatte skjedde. Sametinget har også støttet oss, forteller vokalist Hanna Krogh-Reinsnes.

Sammen med makker Ida Iki er hun gjest hos programleder Torgny Amdam i en ny episode av TONO-podkasten Lage musikk. Den slippes i dag, onsdag 6. februar, samenes nasjonaldag.

Du kan se hele podkasten som video nederst i artikkelen, eller ved å trykke her.
Saken fortsetter under musikkvideoen.

Fornorsket

Tidlig på 2000-tallet spilte Krogh-Reinsnes og Iki sammen i Cyaneed. Det var suksessen med dette bandet som la grunnlaget for Biru Baby.

– Vi reiste mye rundt og fikk se hvordan verden var utenfor Finnmark. Først da skjønte vi hvor eksotisk og kult det er der vi komme fra. Visjonen vår er å virkelig vise frem dette.

Samisk kultur og symbolikk har spilt en sentral rolle i prosjektet fra første stund. Men Krogh-Reinsnes og Iki har ikke alltid hatt et like nært forhold til sin samiske identitet.

– Vi har følt at vi har vært veldig fornorsket. Vi har ikke kunnet samisk, har ikke hatt kofte og har egentlig aldri fått vite at vi er samiske. Vi tok på oss det samiske fordi vi følte at det var noe som tilhørte oss. Først senere har jeg begynt med slektsforskning, og funnet ut at jeg er så godt som 100 prosent samisk, forteller hun.

Hør mer om hvordan Biru Baby feirer samisk identitet i den nye episoden av Lage Musikk. Du finner den blant annet på iTunes og Spotify. Den kan også lastes ned som Mp3 her.