Skapere forteller EU at nok er nok

EU-kommisjonen mottok i juli et brev hvor 1000 europeiske komponister, forfattere m.m krever at EU lar skapere av kulturinnhold få sin rettmessige andel av den digitale økonomien.

 / 02/08/2016 /
EU-kommisjonen mottok i juli et brev hvor 1000 europeiske komponister, forfattere m.m krever at EU lar skapere av kulturinnhold få sin rettmessige andel av den digitale økonomien. Blant de som adresserer ”transfer of value”-problemet er Jan Garbarek, Nico&Vinz, David Guetta og Imogen Heap.

 

EU-kommisjonen er under stadig økende press etter at de i sommer mottok  flere brev fra ulike deler av den kulturelle sektoren i Europa. Initiativet til ett av brevene kom fra TONO og våre europeiske søsterselskapers lobbyorganisasjon i Brüssel, Gesac. Brevet oppfordrer EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker til raskt å finne en løsning som vil gi en rettferdig økonomisk fordeling i den europeiske digitale økonomien.

– Den 20. Juli ble det avholdt et møte mellom kommisjonærene hos EU-kommisjonens visepresident Andrus Ansip hvor opphavsrett og «transfer of value»-spørsmålet ble drøftet. Via Gesac har TONO fått signaler om at vi omsider, etter flere års kamp, kan se en positiv utvikling for rettighetshaverne i arbeidet. Brevet har forhåpentligvis medvirket til at kommisjonærene innser viktigheten av å løse dette spørsmålet, når de nå går inn i en kritisk siste fase i arbeidet med å utvikle det nye europeiske opphavsrettslige regimet, forteller TONOs adm. dir Cato Strøm. Han forteller at TONO også har sendt det nevnte brevet til det norske Kulturdepartementet.

Foto: Julien Warnand / EPA / NTB scanpix
Det legges stadig større press på EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker om å finne en løsning som gir skapere av kultur en rettmessige andel av den digitale økonomien i Europa. (Foto: Julien Warnand / EPA / NTB scanpix)

«Safe harbour»
Bakgrunnen for brevet er at internettgiganter hevder at opphavsrettslige forpliktelser ikke har gyldighet for dem, og gjemmer seg bak såkalte trygg havn-unntak (”Safe harbour”) for å slippe å betale skapere og rettighetshavere på en rettferdig måte. Dette skader hele det kreative økosystemet – komponister og låtskrivere, forfattere, regissører, manusforfattere, fotografer, skulptører, billedkunstnere og så videre. Brevet slår fast at de dominerende tjenestene i markedet, eksempelvis YouTube, er basert på opplastet eller aggregert innhold, mens de samtidig gir ingen eller kun i liten grad økonomisk avkastning til rettighetshaverne. Dette påfører markedsverdien til kreative verk stor skade.

De norske skaperne som har skrevet under på brevet er Bendik Hofseth, Bugge Wesseltoft, Ine Hoem, Sigurd Wongraven, Ingrid Kindem, Jan Garbarek, Jesper Borgen, Rita Engedalen, Nicolay Sereba, Vincent Dery, samt musikkforlegger Kai Robøle.

Jan Garbarek er en av de 1000 som allerede har skrevet under på brevet til EU-kommisjonen. Nå kan du gjøre det samme på makeinternetfair.eu.
Jan Garbarek er en av de 1000 som skrev under på brevet til EU-kommisjonen. Nå kan du gjøre det samme på makeinternetfair.eu.

Du kan også bidra
Det pågår nå også en underskriftskampanje hvor Gesac, TONO og våre øvrige søsterselskaper håper å samle et stort antall underskrifter. Her ønsker vi at du som er TONO-medlem vil bidra. Det kan du gjøre ved å fylle ut skjemaet du finner på  www.makeinternetfair.eu. Kampanjen vil være åpen i et par uker til, så vær rask.

Les mer om kampanjen her 

Les brevet, og listen over underskrifter, ved å klikke her (pdf-dokument)