TONO-avtalen gir tilgang til verdensrepertoaret

All offentlig fremføring av vernet musikk krever en lisens fra TONO. Det inkluderer også aviser som lager nettbaserte videoproduksjoner. 150 norske aviser har nå fått en henvendelse fra TONO.

 / 03/05/2016 /
All offentlig fremføring av vernet musikk krever en lisens fra TONO. Det inkluderer også aviser som lager nettbaserte videoproduksjoner. 150 norske aviser har nå fått en henvendelse fra TONO.

Åndsverksloven §2 fastslår at opphavere har enerett til sine musikkverk, og at offentlig fremføring av verkene krever opphaverens godkjennelse. I Norge gis slik tillatelse til bruk av vernet musikk gjennom en lisens fra TONO mot et vederlag.

– Stadig flere norske mediehus lager nettbaserte videoreportasjer. Det er en spennende utvikling i et medieperspektiv som vi ønsker velkommen også i TONO. Vårt budskap til norske aviser er at riktig bruk av god musikk tilfører den journalistiske historiefortellingen en ekstra dimensjon, og at vi mer enn gjerne gir lisensen som kreves for å kunne benytte musikk ut mot sine lesere, sier Stig Sætre, konsulent i TONOs avdeling Online & Media.

Oppsøkende virksomhet

TONOs administrasjon arbeider kontinuerlig med oppsøkende og selgende virksomhet ut mot markedet, enten det gjelder konsertarrangører, frisører, bloggere, mediehus eller andre som ønsker å benytte TONOs repertoar. Repertoaret består av musikkverkene til mer enn 27 500 norske TONO-medlemmer samt  verkene til ca 3 millioner opphavere i utlandet. Nå har TONO henvendt seg til ca 150 norske aviser vedrørende deres nettavisutgaver.

– På samme måte som TONOs medlemmer, lever også journalister og nettaviser av opphavsrettslig beskyttet materiale. Vi forventer derfor å møtes med en forståelse for at det ikke bare er viktig å bruke musikk, men at avisene må inngå en TONO-avtale som sikrer at de som skaper og eier sin musikk får betalt rettmessige vederlag når musikken brukes, sier Sætre.

Dersom du som leser dette arbeider i en avis som ønsker å benytte verdensrepertoaret i deres videoreportasjer, så ta kontakt med TONO v/Stig Sætre på stig.saetre@tono.no eller telefon 22 05 72 40.

- Musikk gir dybde til nettbaserte videoreportasjer. TONO tilbyr lisens til de som ønsker å velge og vrake i verdensrepertoaret, forteller Stig Sætre i TONO. (Foto: Janne Sievers)
– Musikk gir dybde til nettbaserte videoreportasjer. TONO tilbyr lisens til de som ønsker å velge og vrake i verdensrepertoaret, forteller Stig Sætre i TONO. (Foto: Janne Sievers)