Pressemelding: Stjernelag i krafttak for låtskriving

TONO setter nå i gang et kraft krafttak for å øke kunnskapen og forståelsen om låtskriving og komposisjonsarbeid. Prosjektet bærer navnet «TONO Sessions», og består av 10 dybdeintervjuer med 10 av landets mest respekterte låtskrivere og komponister.

 / 20/08/2014 /

TONO setter nå i gang et krafttak for å øke kunnskapen og forståelsen om låtskriving og komposisjonsarbeid. Prosjektet heter  «TONO Sessions», og består av 10 dybdeintervjuer med 10 av landets mest respekterte låtskrivere og komponister.

– Norge ville ha vært fattig uten sanger å synge eller å høre på. Vi ønsker å gjøre nordmenn mer oppmerksomme på den store verdien og gleden norske sangskrivere, komponister og sangtekstforfattere gir oss alle. Og det er derfor vi lanserer TONO Sessions, en videointervjuserie med 10 fremragende representanter for yrkesgruppen, sier kommunikasjonssjef Willy Martinsen i forvaltningsorganisasjonen TONO, som er produsent av filmene. 

Stor bredde
De 10 som intervjues om komposisjon og sangskriving er Bjørn Eidsvåg, Magnus Grønneberg, Frøy Aagre, Hanne Sørvaag, Julian Skar, Martin Horntveth, Marie Munroe, Don Martin, Gabrielle Leithaug og Amund Maarud. Hver av de ti filmene er ca 10 minutter lange, og byr på lavmælte og ujålete fremføringer av noen av deres mest kjente verk. Filmene vil slippes en etter en utover høsten. Ved hovedlanseringen onsdag 20. august lanseres likevel to filmer, intervjuene med henholdsvis Bjørn Eidsvåg og Gabrielle Leithaug.

– Livslang fascinasjon for låtskriving
Videoserien er produsert av forvaltningsorganisasjonen TONO i samarbeid med låtskriver og artist Askil Holm. Holm har i en årrekke kombinert egen låtskrivervirksomhet og artistkarriere med undervisningsopplegget «Låtmakerne», hvor elever fra ungdoms- og videregående skole til studenter ved musikkfag på universitet og voksne lærer å skrive musikk. Det er Holm som intervjuer de 10 låtskriverne og komponistene i intervjuserien:

– Jeg kommer fra en sterk låtskrivertradisjon i Trøndelag, og har en livslang fascinasjon for låtskriving og komposisjon. Jeg har et brennende ønske om at flere skal oppdage dette fantastiske faget og håndverket.  Det har vært et privilegium å få muligheten til å sette meg ned sammen med noen av landets aller dyktigste musikkskapere, og få dem til å røpe noen hemmeligheter om det å skrive musikk, sier Holm.

– Økt rekruttering
TONO håper filmene vil være til glede både for de som lytter til musikk og for de som skaper den:

– Vi håper TONO Sessions vil inspirere noen til å lage sin første sang eller sangtekst. Samtidig håper vi flere vil oppdage hvor mye samfunnet har igjen for å skape gode rammer for musikkskapere, for eksempel gjennom opphavsretten, som gir både verdighet og salt til maten til de som lager musikken vi alle har glede av, sier Willy Martinsen.

Opptakene er gjort på Riksscenen i Oslo, og det er filmbyrået Sheriff som har utført alt som har med det tekniske rundt produksjonen.

Se filmene på TONOs YouTube-kanal

Om TONO:
TONO er et non-profit samvirkeforetak, stiftet i 1928, som eies og styres av sine medlemmer: Komponister, låtskrivere, tekstforfattere og musikkforlag.  TONO forvalter fremføringsrettigheter for musikkverk i Norge og innkasserer vederlag for offentlig fremføring av dem. TONO representerer i dag ca. 25 000 norske komponister, tekstforfattere og musikkforlag. Gjennom gjensidige representasjonsavtaler med tilsvarende selskaper i andre land forvalter TONO i praksis hele verdensrepertoaret.  Som non-profit foretak overføres TONOs resultat videre til rettighetshaverne i  fremførte verker. TONO legger dermed til rette for bruk av musikk i samfunnet, samtidig som TONOs medlemmer gis et grunnlag for å kunne skape stadig nye musikkverk.

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, mob. 909 65 254, e-post: willy.martinsen@tono.no