Vinyl: Mye arbeid og koster litt – men verdt det!

Oslo-bandene Leonov og Duplex har begge gitt ut LP på vinyl, og har gjort seg noen erfaringer de her deler med deg.

 / 27/11/2015 /
Oslo-bandene Leonov og Duplex har begge gitt ut LP på vinyl, og har gjort seg noen erfaringer som de her deler med deg.

Tekst: Willy Martinsen/TONO

For mange av de som betaler av egen lomme for å gi ut en LP på vinyl, handler det nok mer om følelser enn business. Det gjelder ikke minst for de to bandene vi her har snakket med, henholdsvis Leonov og Duplex.

– Glade i fysiske formater!

Post-metallbandet Leonov ble etablert i Oslo i 2010, og ga i 2014 ut sitt første album. De benyttet det uavhengige indieplateselskapet Kokeplate for den digitale utgivelsen, men vinylen betalte de for ut av egen lomme, og uten hjelp av plateselskapet. Bandet har fem medlemmer. Vokalist og keyboardist, Tåran Reindal, blir varm i stemmen når hun snakker om vinyl. Hun høres nesten beveget ut:

– Vi er veldig glade i fysisk formater! Flere av bandmedlemmene samler på LP-plater. Det er noe helt spesielt med å ha din egen musikk i hånda. Lyden er så fin, og ikke minst så får du det visuelle, kombinert med musikken. Alt blir så stort, og veldig fint, når musikken er på vinyl. Og så handler det om å bevare musikken, og vinyl varer lenge. Jeg liker veldig godt tanken på at noen kan bla gjennom vinyl om 20 år, og finne platen vår der. At vår musikk kan bli en liten fysisk skatt for noen, slik jeg har det med vinyler jeg finner. Den tanken er litt magisk!

Gitarist Ole Jørgen Reindal mener det fysiske formatet gir en sterkere helhetsopplevelse:

– Et av problemene med spesielt strømmetjenester er at du glemmer hva du har hørt på. Du kan digge et album hardt i en periode, og når du så legger den vekk er det alt for ofte over. Med fysisk får du et eierforhold til musikken og bandet. Det, og den fysiske og visuelle påminnelsen gjør det enklere, og mer givende, å holde fast på bra musikk, mener han.

Bandet synes det er ganske kostbart å trykke opp LPer, mest fordi man typisk må trykke opp minimum 250 eksemplarer. De sier også at det er en lang og tidkrevende prosess, og mye å holde oversikt over. Likevel er de  ikke i tvil om at det er verdt det:

– Det er så fint å ha den plata i hånden! Vi tenker at det er en stor verdi i at folk kan ha muligheten til å kjøpe, og samle på, musikken vår. Dessuten er det økonomien i dette mer konkret enn i streaming. Pengene kommer fortere, og sånn sett er det også mer tilfredsstillende, avslutter Tåran Reindal.

(Saken forts. under bildet)

Leonov, Frognerseteren, 25. oktober 2015
Vinylentusiaster. Leonov, Frognerseteren, 25. oktober 2015 (Foto: Caroline Teinum)
Duplex gikk for ”Limited edition”

De to herrene i Duplex, Christian Meaas Svendsen og Harald Lassen møttes på Musikkhøyskolen, og har nå spilt sammen i fem år. De har utgitt to album, begge både digitalt og på vinyl. Den siste vinylutgivelsen betalte de av egen lomme.
Duplex klarte å finne en leverandør som kunne trykke opp så lite som 100 eksemplarer, og det har de gjort. Og dermed er LPen en ”limited edition”, og således ganske eksklusiv.

– Hvorfor vinyl?

– Jeg synes vinyl er dritkult, og det er jeg ikke alene om å mene. Formatet har fått en renessanse, og ved å være på vinyl beveger også musikken vår seg ut til en lytterkrets som er interessant for oss. Pluss at man skaper en aktualitet, med en limited edition, sier Christian Meaas Svendsen.

Det har vært en krevende, men morsom prosess å utgi vinyl selv, forteller han:

-Prosessen er morsom, men det er mye å sette seg inn i. Vi gjorde for eksempel designet selv, og måtte passe på at alt av formater etc var riktig for trykk og så videre. Men det var ikke vanskelig, sier han, og forteller at han også fikk mye god hjelp av de forskjellige tjenestene han var i kontakt med: – Vi brukte Mobineko til trykk, som både var veldig behjelpelige, og som også kunne trykke opp færre enn den vanlige minimumsgrensa på 250, slik at vi fikk de 100 vi ville ha. Totalt brukte vi i overkant av 10 000 kroner på å trykke opp LPer. Det ble litt toll og sånt i tillegg, men det var ikke avskrekkende, sier han.

Dette er Duplex. F.v. Christian Meaas Svendsen og Harald Lassen. (Foto: Kristoffer Eikrem)
Dette er Duplex. Vinylentusiaster. F.v. Christian Meaas Svendsen og Harald Lassen. (Foto: Kristoffer Eikrem)
Mer info om bandene:

Leonov
Følg Leonov på https://www.facebook.com/Leonovband/
Vinyl kan kjøpes på Tiger i Oslo
De kan også streames, og du finner dem ved å søke på bandnavnet.

Duplex:
Følg Duplex på Facebook: https://www.facebook.com/duplexlassensvendsen
Vinyl kan kjøpes på Tiger og Big Dipper
Musikken kan også streames, bruk søkestrengen ” duplex lassen svendsen»


 

Klikk på bildet under for å lese om alt du trenger å gjøre for å gi ut din egen vinylplate:
record player in vintage tone
Foto: istockphoto.com