3 huskeregler for konsertarrangøren

Ute er det vått og kaldt, men på konsert kan du i det minste varme sjelen. Her er tre ting du må huske dersom du arrangerer eller spiller konsert.

 / 22/11/2019 /

Høsten drar seg mot vinter og ute er det både vått og kaldt. Da er det ikke rart at dyktige musikere og musikkskapere trekker publikum inn i konsertsaler, kirker og på klubbscener.

TONO forvalter repertoaret til både norske og internasjonale tekstforfattere, komponister og låtskrivere. Enten du arrangerer, opptrer eller har skrevet musikk som fremføres, trenger vi din hjelp. Her er noen ting du må vite før vintermørket senker seg.

1. Avtale med TONO før konserten

Alle som skal gjøre musikk tilgjengelig for offentligheten, enten det er levende fremføringer eller avspilling av opptak, må ha en avtale med TONO. Vi forvalter rettighetene til verdensrepertoaret, og har som jobb å sørge for at de som har skrevet og komponert musikk, får betalt for bruken.

Det er enkelt å få en avtale for konsert med TONO, og vi sier aldri nei. Det er imidlertid viktig å gjøre dette i forkant av arrangement. Fyll ut søknad her, eller ta kontakt med TONOs Markedsavdeling på Tlf.: 22 05 72 00 eller e-post: marked@tono.no

2. Musikkrapport og besøkstall

TONO trenger rapporter på hvilken musikk som er fremført, slik at vi kan sørge for at rettighetshavere får betalt. Alle arrangører skal å innhente denne informasjonen fra artisten som spiller. Man kan for eksempel be om at de fyller ut dette skjemaet før de går på scenen. Dette gjelder både norske og utenlandske artister på alle typer konserter.

Når arrangementet er avviklet, og konserten eller festivalen er over, trenger TONO informasjon om brutto billettinntekter og tilskuertall.

Er du TONO-medlem kan du enkelt rapportere konsertene dine selv, i medlemstjenesten Mitt TONO. Dette bør du gjøre selv om du har fylt ut en rapport til arrangøren. TONO vil ha så mye og presis info som mulig. Husk alltid å rapportere enten du opptrer med eget eller andres materiale. Slik får du og dine kolleger betalt for skrivearbeidet dere gjør.

3. Å skrive og å spille er forskjellig

Lurer du på hvorfor de som har skrevet musikken skal få betalt gjennom TONO, når artisten allerede får betalt for å opptre? TONO-vederlaget er ikke betaling til artisten, men til komponist, låtskriver eller tekstforfatter. Dette er ikke nødvendigvis de samme menneskene.

I et band eller en gruppe er det kanskje bare ett eller noen av medlemmene som har skrevet musikk. Andre ganger er ikke de som har skrevet, eller vært med å skrive, på scenen i det hele tatt. Selv om rettighetshavere sitter et annet sted i verden, er det TONOs ansvar at de får betalt for musikken de har laget.