3 steg for klarering av gudstjenester på nett

Å strømme gudstjenester på nett er ikke så komplisert. Her er tre huskeregler som sikrer trygg navigering i musikkrettighetenes farvann.

 / 19/01/2021 /

Avisa Vårt Land har de siste dagene skrevet to saker om musikkrettigheter i forbindelse med gudstjenester på nett. Her ser vi at enkelte menigheter synes rettighetsklarering er tungvint. Andre menigheter synes derimot det er enklere enn det kan virke som å forholde seg til TONO og musikkrettigheter.

Les Vårt lands saker her:

Frykter rettighetsforvirring gir et fattigere kirketilbud

Pinsemenigheter: Strømmeavtalen med Tono er enklere enn mange tror

Vi i TONO gleder oss over den store interessen for å direktesende gudstjenester. Dette har vi selv oppmuntret til blant annet ved at vi i den innledende fasen av koronakrisen ga fritak for TONO-klarering. Vi har god dialog med norske menigheter som ønsker avtale eller har spørsmål utover det de finner i vår rettighetsguide som har ligget på forsiden av tono.no siden mars. Denne kan du lese her.

Vi tar likevel de siste dagers medieomtale som en inspirasjon til igangsetting av ytterligere informasjonstiltak i tiden fremover.

Vi begynner allerede nå med å gjenta det helt grunnleggende. Vi har her sammenfattet en tre stegs oppskrift for deg som skal strømme gudstjenester på nett.

1. Klarere

Ta kontakt med TONOs Online media-avdeling, før gudstjenesten skal avholdes, på e-post online@tono.no for å klarere bruken. Pris for en direktesendt gudstjeneste er kr 300,- hver gang. Vi inngår også halvårsavtale for inntil 10 gudstjenester til kr. 2 500,- eller for inntil 26 gudstjenester til kr. 5 000,-

Skal gudstjenesten ligge tilgjengelig på nett i ettertid inngår vi en egen avtale for dette, ettersom produksjon av et opptak som består av musikk og bilde innebærer et nytt rettighetsområde – synkronisering. Å lage et opptak som skal være tilgjengelig inntil 7 dager koster kr 500,-. Dette kommer tillegg til prisen for direktesendingen av gudstjenesten på kr 300,-.

2. Gjennomføre

Når gudstjenesten er klarert kan den strømmes på valgfritt norsk nettsted eller sosialt medium.

3. Rapportere

Etter gudstjenesten er avholdt må TONO få informasjon fra dere om hvilke musikkverk som er fremført. Det gjør at vi kan avregne pengene dere betaler for direktesendingen til riktige komponister og sangtekstforfattere. Rapportene kan sendes inn kvartalsvis eller etter hver gudstjeneste. Selv om du rapporterer kvartalsvis, må du fylle ut ett rapportskjema for hver gudstjeneste. Rapportskjema finner du her, og det sendes på epost til online@tono.no.  

Og igjen: Har du spørsmål, ikke nøl med å ta kontakt. Du treffer oss på online@tono.no