Ærespris til Enslaved

Enslaved fikk Norsk Artistforbunds ærespris 2011!

 / 01/11/2011 /

Kulturminister Anniken Huitfeldt overrakte prisen til Enslaved på Popsenteret i Oslo mandag 31. oktober. Et fulltallig band var til stede for å motta prisen. Enslaved har i år 20-årsjubileum som band og mottok Spellemann for albumet Axioma Ethica Odini tidligere i år.

TONO gratulerer!

Juryens begrunnelse

Årets prisvinnere var tenåringer da de dannet gruppen sin i sunnhordlandskommunene Etne og Sveio i 1991. I mangel av øvingslokale måtte de dra helt til Haugesund hver gang de skulle øve. Det første albumet, Vikingligr Veldi, (som betyr Vikingenes kongerike,) kom i 1994, og med platekontrakt i Frankrike kom albumet Frost året etter. Sjangermessig ble de to første utgivelsene plassert i viking/blackmetal-kategorien. På albumene Eld og Blodhemn fortsatte bandet i sin søken etter en definitiv platform stilmessig sett, og albumet Mardraum representerte blandingen av kraft, tradisjon, progressive element og mørk psykedelia.

Da Isa kom ut i 2004 tok gruppen steget opp også internasjonalt. Isa ga dem både Alarmpris og Spellemannpris. Senere har det blitt enda 3 Spellemann-harper, senest i år for  Dagens besetning har spilt sammen i åtte år, og i dag kan musikken betegnes som progressiv ekstremmetal. Gruppen har opparbeidet seg en internasjonal karriere, og har nærmest årlig turnert Nord-Amerika siden 1995. En stor europeisk fanskare har gruppen også oppnådd, i tillegg til en økende fanskare i Asia.

Prisvinnerne har i dag base i Bergen, og kan betegnes som foregangsmenn innen kultur og næring. Selv om det er svært få som klarer å leve av musikk i Norge, driver gruppen som en liten bedrift. Det var nok derfor de også lot seg engasjere da et politisk parti tok til orde for å gjøre all nedlasting fra Internett lovlig og helt gratis. En fiktiv kidnapping av en sau i beste sendetid var det som skulle til for å få ut budskapet om at uten inntekter tar man livet av kunsten. Dette forteller også at gruppen tør å ta politisk standpunkt i vanskelige saker, noe veldig få artister gjør. Dessuten skal det nevnes at gruppen også i flere år har holdt kurs for sine musiker- og artistkolleager, og deler generøst av sin erfaring og kompetanse.

Det er en stor ære å kunne gi Norsk Artistforbunds ærespris for 2011 til Enslaved.

Tidligere vinnere

Tidligere vinnere: Nora Brockstedt, Jahn Teigen, Åge Aleksandersen, Jan Eggum, Bjørn Eidsvåg, Anne Grete Preus, Henning Kvitnes, Marit Larsen og Hellbillies.