DSC_2855

Ærespris til TONO-sjef

TONOs administrerende direktør, Cato Strøm, ble tildelt æresprisen under Musikkforleggerprisen, onsdag kveld. «Vinneren av årets ærespris kan anses å være noe utenfor kriteriene da denne personen ikke er komponist, låtskriver eller musikkforlegger. Derimot skårer vedkommende høyt på det siste og mest avgjørende kriteriet – at man skal ha gjort mye for Norsk musikk» sto det i juryens begrunnelse.

Alle foto: Akam1k3

Cato Strøm begynte som jurist i TONO i 1983, og har vært administrerende direktør siden 1989. Han har ledet bedriften gjennom den digitale utviklingen i musikkbransjen, og kjempet en rekke viktige opphavsrettslige kamper.

– Det er en stor ære å få en anerkjennelse som dette for å utføre landets mest interessante jobb. Prisen skal naturligvis deles med alle TONOs dedikerte medarbeidere, for det vi gjør er til de grader et lagspill, sier Strøm.

Prisen ble utdelt av av Frida Blomgren, statssekretær i Kulturdepartementet. Strøm mottok statuetten til stående applaus.

– I det daglige handler arbeidet i TONO mye om opphavsretten, forhandlinger og utviklingen av nye teknologiske løsninger. Avstanden mellom det å skape musikk og det og forvalte rettigheter kan av og til synes stor. Derfor er det viktig å kunne dele øyeblikk som dette med de man utfører oppdraget for, nemlig musikk skaperne og deres forleggere. Det gir virkelig følelsen av å arbeide for en felles sak og for et felles mål. Det skal gå an å leve av å skape musikk, forteller han.

Årets ærespris går til administrerende direktør i TONO, Cato Strøm, for sin spesielle innsats for norsk musikk. Foto: Akam1k3

Juryens begrunnelse

«Vinneren av årets ærespris kan anses å være noe utenfor kriteriene da denne personen ikke er komponist, låtskriver eller musikkforlegger. Derimot skårer vedkommende høyt på det siste og mest avgjørende kriteriet – at man skal ha gjort mye for Norsk musikk.

Personen har gjennom sitt virke kjempet for norsk musikk og norske rettighetshavere med en iver og et engasjement langt utover det den første stillingsinstruksen krevde for 36 år siden, og om mulig enda mer etter sin nye stillingsinstruks 6 år senere.

Til tross for den relativt krevende jobben med å administrere en bedrift med noen og seksti ansatte – og attpåtil en bedrift i rivende utvikling i en bransje som utvikler seg i kvantesprang – så har vedkommende hele tiden hatt kraft og fokus til og også kjempe de store kampene på alles vegne – de som virkelig betyr noe for å sikre rammevilkårene i fremtiden – og sikre at alle dere som er samlet her i dag kan fortsette å gjøre det dere elsker – nemlig å skape musikk og få betalt for det.

De siste årene har årets ærespris-vinner, som har styreverv både i Norge og utlandet, figurert hyppig i mediene i sine mange kamper for å sikre et bærekraftig lovverk og adekvat betaling for bruk av musikk på alle plattformer.

På vegne av alle som er i en posisjon til å se hvilket fremragende arbeid han gjør for norske rettighetshavere – både utad politisk og innad i samvirket – og på vegne av alle som nyter godt av dette arbeidet uten å ha direkte innsyn i disse prosessene – så er det en glede å gi årets ærespris til TONO’s direktør – Cato Strøm.»

Foto: Akam1k3