Bakgrunnsmusikk – Hverdagens lydspor

Hva hadde pizzarestauranten vært uten italienske mandoliner? Den irske puben uten fløyte og fele? Kan du forestille deg nattklubben uten den dunkende bassen? Musikk er med på å skape stemning hvor enn vi beveger oss i samfunnet. Den er der i bakgrunnen, og fargelegger hverdagen.

 / 26/04/2019 /

Musikken er en selvskreven del av det offentlige rom. Vi har den rundt oss til nesten enhver tid. Det kan være radioen på venteværelset, som får oss til å glemme tannlegeskrekken. Hip hop på skobutikken kan ta oss med til en strandpromenade i California. En spilleliste med 90-talls-hits på en fransk bistro, kan ødelegge hele opplevelsen.

– All den musikken som spilles i det offentlige – det være seg på restauranter, barer, frisørsalonger, kjøpesenter eller i telefonkø – kaller vi i TONO bakgrunnsmusikk. Musikk brukes over alt hele tiden, og er et viktig element i mange bedrifters helhetlige uttrykk, sier Andreas Wille Paulsen i TONOs Markedsavdeling.

– Med en avtale med TONO og Gramo kan du trygt avspille musikk offentlig, og vite at rettighetene til opphaverne er ivaretatt, Andreas Wille Paulsen i TONOs Markedsavdeling. Foto: Kristian Dugstad / TONO

TONOs oppgave er å ta betalt på vegne av de som eier musikken, og fordele pengene til rettighetshaverne. Paulsen har daglig kontakt med næringsdrivende som bruker musikk i sin hverdag. Sammen med sin arbeidsgruppe i Markedsavdelingen, sørger de for at dette kommer opphaverne til gode.

Enkel avtale

Det TONO kaller bakgrunnsmusikk, er all musikk som spilles i det offentlige rom, uten å være stjernen i showet. Du går til frisørsalongen for å klippe håret, ikke høre på musikk. Musikken som spilles er allikevel en del av den helhetlige opplevelsen.

– Svært mange bedrifter bruker musikk, i stor eller lite grad. Samme hvor liten plass musikken tar, skal de som har laget den ha betalt. I Norge er det TONO som sørger for at pengene kommer frem.

Det er ingen begrensinger for hvem som kan spille musikk som en del av sin næringsvirksomhet. Forskning viser at et bevisst forhold til musikk kan bidra til verdiskapning blant annet i butikker og på serveringssteder. Man plikter imidlertid å avklare musikkbruken med TONO, før man går i gang.

– TONO har avtaler med alle slags bedrifter. Alt fra de som spiller radio i kantina til restauranter som bruker tid og krefter på å skape en helhetlig stemning. Hva man betaler avhenger av flere faktorer. For restauranter og utesteder ser vi på antall sitteplasser og dager i drift per år. I butikker er det et spørsmål om kvadratmeter.

For å opprette en avtale og få en TONO-lisens kan du benytte deg av et av disse nettskjemaene: Servering og overnatting eller butikk og kundelokale. Er du usikker på hva slags avtale du trenger, forklarer TONOs markedsavdeling mer enn gjerne. Ta kontakt telefon 22 05 72 00 eller marked@tono.no.

Kontrollerer

I tillegg til å ha en avtale med TONO, som representerer de som har komponert og skrevet musikken, må bedrifter innhente tillatelse fra Gramo. Dette er organisasjonen som ivaretar rettighetene til de som lager og eier innspillinger av musikk.

– Med en avtale med TONO og Gramo kan du trygt avspille musikk offentlig, og vite at rettighetene til opphaverne er ivaretatt. Våre to organisasjoner samarbeider også tett. Vi har felles kontrollører som besøker bedrifter i hele Norge, og forsikrer seg om at avtalevilkårene etterfølges.

Enten du spiller musikk fra CD, vinyl, radio, TV eller internett er avtalen med TONO den samme. I dag er vi godt vant til å ha tilgang på nesten all verdens musikk gjennom strømmetjenester. Det er viktig å huske at du ikke kan bruke din private Spotify-konto til å spille musikk offentlig.

–  Et vanlig abonnement på Spotify, Tidal eller lignende er som regel ment for privat bruk. Det finnes strømmetjenester som er spesielt designet for bedrifter, som for eksempel Soundtrack Your Brand. Det er lurt å lese avtalevilkårene for slike tjenester, men vi i TONO prøver gjerne å hjelpe deg – Også når spørsmålene ikke gjelder avtalen med oss.

Arrangerer din bedrift konserter? For live-fremføring av musikk gjelder andre avtaler og priser. Med en TONO-avtale kan du trygt arrangere konserter med alt fra trubadurer til DJer og store band. Du kan lese mer om konsertavtaler her.

Tre huskeregler

1. Alle kan få en avtale

Det er ingen begrensinger for hva slags bedrifter som kan spille musikk. Enten du driver restaurant eller legekontor kan du få en avtale med TONO. Avtalen oppretter du ved å klikke her, eller å ta kontakt på telefon eller e-post. Vi hjelper deg med å beregne pris.

2. TONO & Gramo

Bruker du innspilt musikk fra en strømmetjeneste, radio, TV, CD eller lignende, må du ha en avtale med både TONO og Gramo. TONO sørger for at komponister og tekstforfattere får betalt, mens Gramo passer på at alle som eier og har laget innspillingen får sin andel.

3. Strømmetjeneste

Det er ikke fritt frem å bruke sin private Spotify-konto i offentligheten. Når du tegner abonnement med strømmetjenesten aksepterer du at tjenesten kun er ment for privat bruk. Det finnes egne strømmetjenester for bedrifter, som for eksempel Soundtrack Your Brand.

Ønsker du en avtale med TONO? Kontakt marked@tono.no eller 22 05 72 00.

Foto: Kristian Dugstad / TONO