Fotospesial: Møt de EDVARD-nominerte 2020

I over 20 år har TONO hedret norske komponister og sangtekstforfattere med sin EDVARD-pris. Her er de 15 nominerte i 2020s fem kategorier.

 / 02/07/2020 /

Her er de nominerte til EDVARD-prisen 2020.

  POPULÆR

Hanne Hukkelberg – Birthmark (Album)

Pom Poko – Birthday (Album)

SIBIIR – Ropes (Album)

  SAMTID

Ellen Lindquist – The Sacredness of Trees (Verk)

Helge Iberg – Songs from the Planet of Life (Album)


Therese Birkelund Ulvo – In the Cage (Verk)

  ÅPEN KLASSE

Broen – DO YOU SEE THE FALLING LEAVES? (Album)

Bugge Wesseltoft og Harald Tusberg Jr. – Communichaos (Album)

Hedvig Mollestad – Ekhidna (Album)

  UTFORDRER

Beglomeg – Elske Livet Fantastiskt (Album)

Mira Thiruchelvam (9 grader nord) – Jaffna (Album)

Tine Surel Lange – Arctic Creatures: Repparfjord (Verk)

  TEKST

Arif Salum (Arif) – Arif i Waanderland (Album)

Regina Tucker (Myra) – Hjemløs i egen by (Låt)

Sverre Knudsen – LIT (Album)

OBS! I tilfeller hvor nominerte verk er komponert av band i fellesskap brukes her for enkelhets skyld bandnavn.

HANNE HUKKELBERG

«Birthmark» (Album)

«Jeg er utrolig rørt over å bli nominert til en så viktig pris. I en så spesiell tid varmer det ekstra godt også.»

(Foto: Mike Ray Vera Cruz Angeles)

POM POKO

«Birthday» (Album)

«Det er veldig stas å bli nominert til Edvardprisen. Ofte kan man få følelsen av at komponering er noe en komponist gjør på egenhand i dyp konsentrasjon, men for vår del er det en tvers igjennom kollektiv ting som avhenger av at alle i bandet bidrar med sitt. Det er litt ærefrykt inne i bildet når vi ser tilbake på gamle vinnere og nominerte, derfor setter vi stor pris på nominasjonen.»

(Foto: Jørgen Nordby)

SIBIIR

«Ropes» (Album)

«I Sibiir er alle i stor grad involvert i låtskrivinga, og vi gir oss ikke før hele bandet er fornøyd. Vi er veldig glade i «Ropes», og stolte av hva vi fikk til. Det er selvfølgelig veldig stas når andre anerkjenner arbeidet vårt, og det å bli nominert til Edvard-prisen er noe vi setter veldig høyt og er svært takknemlig for.»

(Foto: Johnny Vaet Nordskog)

ELLEN LINDQUIST

«The Sacredness of Trees» (Verk)

«Det er en utrolig stor ære å bli nominert til årets EDVARD-pris i kategorien Samtid. The Sacredness of Trees ble bestilt av Nordic Music Days 2019 i Bodø, med det «lille» festivaltemaet TRUTH som kompass-retning. Verket er bygget på overtonene som finnes i den dypeste klokken i Bodø domkirkes carillon, og The Sacredness of Trees har vokst frem til å bli et rop om å respektere og beskytte verdens eldste skoger som raskt er i ferd med å forsvinne. Jeg skrev The Sacredness of Trees i samspill med den eminente carillonneur Vegar Sandholt, som urfremførte verket.»

(Foto: Elise Maalø)

HELGE IBERG

«Songs from the Planet of Life» (Album)

«Så hyggelig å bli nominert til Edvard-pris for «Songs from the planet of life»! Et omfattende stykke musikk som har krevd flere års (gratis)arbeid og mye strev for å få realisert.

Tredje EDVARD-nominasjon dette. Tusen takk til dirigent, solister, musikere og alle andre som har bidratt til plateinnspillingen av verket. Edvard-prisen henger høyt, og den er en viktig påskjønnelse for alle seriøse musikkskapere.»

(Foto: Torgny Skogsrud)

THERESE BIRKELUND ULVO

«In the Cage» (Verk)

«In the Cage» er avslutningen på et større prosjekt og tankearbeid jeg jobbet med i 2017, 2018 og 2019. Utrolig hyggelig med nominasjon for akkurat dette verket. En stor takk til Oslo Filharmoniske Orkester som ga meg muligheten!»

(Foto: Andreas Ulvo)

BROEN

«DO YOU SEE THE FALLING LEAVES?» (Album)

«Hver låt på plata handler om helt menneskelige ting. Om søken på kjærlighet, kunst, fred, ro, om hjertesorg, om savn, om hvordan samfunnet og kapitalismen preger oss, om hvordan historien gjentar seg uten at vi helt ser det eller greier å gjøre noe med det. Om at vi noen ganger lever i hver vår boble. Om at vi ser opp på himmelen og på naturen rundt oss, og vi kjenner oss igjen i den. Vi er veldig glade for å bli nominert til denne prisen, finnes det noe gjevere enn en skaperpris egentlig? Tusen, tusen takk.»

(Foto: Julia Reinhard)

HEDVIG MOLLESTAD

«Ekhidna» (Album)

«Det er en nydelig anerkjennelse å bli nominert til EDVARD-prisen, å bli oppmuntret for sitt arbeid. Og det er viktigere enn noen gang å ha gode måter å lyssette komponist-, låtskriver-, og tekstforfatter-virket på, ikke minst i en pandemisk tid der vi har store fysiske hindringer i å nå publikummet vårt, og i en tid der klimaets tilstand krevet at vi må endre måten vi tidligere har nådd publikum på.»

(Foto: Julia Nagelstad)

BUGGE WESSELTOFT OG HARALD TUSBERG JR.

«Communichaos» (Album)

«Så anstendig og herlig følelse. Nominert til den uoppnåelige prisen. Musikken sin egen St. Olavsmedalje. Edvard ruler. Vi føler oss utrolig privilegerte og takknemligheten er stor. Tusen takk.»

(Foto: Petter Stene)

BEGLOMEG

«Elske Livet Fantastiskt» (Album)

 «Elske Livet Fantastiskt» er et aktuelleksistensialistisk rockdrama med selve livet og dets sterkeste ingrediens, kjærligheten, som ledemotiv. Omslaget er et stilleben med håpets farge lysegrønn som bakgrunn. Et hvitt flagg for ukrenkelighet. Et hjerte av gull. En ørn. Åpne håndjern. Roser. En uekte sopp og et anker. Veldig kult å bli nominert til Edvard-prisen»

(Foto: Per Heimly)

MIRA THIRUCHELVAM (9 GRADER NORD)

«Jaffna» (Album)

«Det føles flott å oppleve at man blir sett. Da er man inkludert og anerkjent. Når folk lytter til musikken håper jeg at den får en plass i musikklandskapet i Norge. For min del er jeg glad for at vi kan være med å modernisere det norske musikkuttrykket».

(Foto: Dipha Thiruchelvam)

TINE SUREL LANGE

«Arctic Creatures: Repparfjord» (Verk)

«Det er skikkelig stas med en Edvard-nominasjon, og å bli nominert som “årets utfordrer” passer meg bra. Jeg holder meg ikke innenfor linjene, hverken med tanke på sjanger, kunstform eller uttrykk. Det er ide, konsept og kontekst som er de styrene kreftene og mine verk bærer preg av at jeg hverken er “typisk” samtidskomponist, lydkunstner eller billedkunstner. Jeg holder nå på med min greie, og det er utrolig fint at andre setter pris på arbeidet mitt.»

(Foto: Tine Surel Lange)

ARIF SALUM (ARIF)

«Arif i Waanderland» (Album)

«Det er en ære å bli nominert som tekstforfatter fra dyktige folk som jobber med alle sjangre hver eneste dag i TONO. Tusen takk!»

(Foto: Gitte Paulsbo / Nora Creatives.)

REGINA TUCKER (MYRA)

«Hjemløs i egen by» (Låt)

«Hjemløs i egen by» er en låt som står meg veldig nært og en låt hvor jeg prøver å sette ord på mine tilhørighetsvansker opp i gjennom og andre komplekser jeg har hatt i barndommen basert på hud, hår og etnisitet. Å kunne dele litt av mitt indre liv i denne låten og på et hvis bli forstått kjennes veldig godt. Og jeg er så utrolig glad for denne nominasjonen, det betyr mye for meg.»

(Foto: Tyra Lartey)

SVERRE KNUDSEN

«LIT» (Album)

«Det er en overraskelse og en ære å bli nominert til denne prisen for en som har jobba med tekst og musikk litt utenfor allfarvei hele livet. Om dette betyr at verden har blitt mer lik meg, eller jeg som har blitt mer lik verden er jeg usikker på, men gledelig er det uansett!»

(Foto: Frode Fjerdingstad)