EDVARD-pris til Cecilie Ore

Cecilie Ore er tildelt TONOs EDVARD-pris i kategorien Samtid 2019 for verket «Waterworks».

 / 19/10/2019 /

Dette var en stor og veldig hyggelig overraskelse. EDVARD-prisen er en gjev pris å få. Jeg har med «Waterworks» kommet tilbake til instrumentalmusikken igjen etter å ha skrevet mye for kor og opera, og det er derfor ekstra hyggelig at det blir så godt tatt imot. Og så må jeg takke Hardanger musikkfest, som bestilte verket, og Engborg-kvartetten som urfremførte verket, og som var fantastiske morsomme å jobbe med, sier Cecilie Ore.

Ore mottok prisen lørdag formiddag foran en fullsatt Sagende kirke etter urfremføringen av sitt nye verk «Speak Louder». Prisen ble delt ut av fjorårets vinner i samme kategori, Jonas Skaarud.

EDVARD-prisen deles ut årlig av TONO i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne, som mottar kr 50 000 samt et trofé og et diplom, begge utformet av kunstner Magne Furuholmen.

Juryens begrunnelse:

«Waterworks er et stykke med nerve og energi, som springer ut av en klar og tydelig idé. Det klinger transparent og har en klarhet som er både spennende og risikofylt.  Ore utfordrer besetningen og krever mye av den. Dette kommer til å bli en del av strykekvartettkanon. Verket holder et skyhøyt nivå, ved at det tar i bruk alle de virtuose elementene av en strykekvartett. Man skal være en i særdeleshet god stryker for å klare å spille dette. Men, det er ikke virtuost kun for å være det. Det henger sammen musikalsk. Verket er vakkert, det har god energi, og det holder i lytterens oppmerksomhet fra begynnelse til slutt, gjennom 20 minutter.»

Pris i mer enn 20 år

TONO har delt ut EDVARD-prisen siden 1998:

– Det er en sentral del av TONOs arbeid å synliggjøre at musikk har verdi, og at musikkskaping er et viktig arbeid. Med EDVARD-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året, og ønsker med det å hedre ikke bare enkeltopphavere men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

De andre nominert i kategorien Samtid var Martin Ødegaard med «For your ears only» og Tine Surel Lange med «Works for Listening 2018».

Juryen for EDVARD-prisen 2019 består av Torgny Amdam (NOPA), Kate Havnevik (NOPA), Peter Edwards (NKF), Kristin Norderval (NKF), Ellen Brekken (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Jan Stefan Bengtsson (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne).

Om EDVARD-prisen

EDVARD-prisen er oppkalt etter Edvard Grieg, og er en pris TONO har delt ut årlig siden 1998. Prisen tildeles opphavere som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. TONO ønsker med prisen å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere, og å øke nordmenns forståelse for, og kjennskap til, nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år, men det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon. Prisen består av kr 50 000,-, samt et trofe og en diplom utformet av Magne Furuholmen.