EDVARD-pris til Kjell Samkopf

Komponist Kjell Samkopf er vinner av Edvardprisen 2012 i kategorien «Åpen klasse». Samkopf, som tidligere har gjort opptak av fotturer i fjellet og gitt det ut, mottar nå Edvardprisen for utgivelsen Burragorangian Stones, en 79 minutter lang lydfil med opptak fra australsk villmark. I følge juryen føyer utgivelsen seg naturlig inn i Kjell Samkopfs prosjekt der lytting som en aktiv handling står sentralt.

 / 10/09/2012 /

– . Skriver juryen i sin begrunnelse.

 Kunnskapsminister Kristin Halvorsen delte ut prisen under åpningen av «Arne Nordheim-senteret – senter for ny og eksperimentell musikk» Åpningen av Arne Nordheim-senteret på Norges Musikkhøgskole, er en del av Ultimafestivalen.

– sier prisvinner Kjell Samkopf i en kommentar.

 Prisen består av Bruno Oldanis unike trofè, diplom og kr. 50.000.

Kjell Samkopf likner ikke på noen andre i norsk musikkliv. Mannen som har gjort opptak av fotturer i fjellet og gitt det ut på plate er ikke en som følger trender. Utgivelsen Burragorangian Stones føyer seg naturlig inn i Samkopfs livsprosjekt der det sentrale er lytting som aktiv handling. Mennesket er aktivt i samspill med naturens egne «tilfeldige», uunngåelige impulser og resultatet foredles i respekt for dette samspillet – en utsøkt balanse ivaretas. En 79 minutter lang lydfil med opptak fra australsk villmark inviterer oss til en prestasjonsfri opplevelsesreise ledsaget av et omslag med nøye utvalgte illustrasjoner, små instruksjoner og noe som minner om et partitur. Verket må forstås som en helhet av alt dette. På en personlig, balansert og sympatisk måte oppfordrer komponisten oss til bare å være, eller å la skje det som skjer, men en dypere erfaring venter den som aktivt lytter. Med en agenda som støyer lite i det offentlige rom, er det en desto større glede for oss å tildele TONOs Edvardpris i Åpen klasse til Kjell Samkopf.

Edvardprisen, oppkalt etter Edvard Grieg, er en pris TONO tildeler opphavsmenn og -kvinner for fremragende musikkverk. Prisen gis til opphavspersoner som har skapt musikkverk og tekster til musikk av høy kunstnerisk kvalitet. Med prisen ønsker TONO å øke oppmerksomheten rundt norske komponister og tekstforfattere og øke folks forståelse og kjennskap til nyskrevet norsk musikk. Prisvinnerens musikk eller tekst må være urfremført eller utgitt foregående år. Det legges også vekt på opphavspersonens øvrige produksjon. Juryen har bestått av Ingrid Kindem, Kari Bremnes, Maja Ratkje, Dag Krogsvold, Lars Petter Hagen og Synne Skouen (juryleder).