EDVARD-pris til Mugisho og Willy

Mugisho Nhonzi og Willy Nhonzi er tildelt EDVARD-prisen 2021 i kategorien «Utfordrer» for den viktige antirasisme-låta «Leve». – Vi er glade for å ha kunnet lage en låt om et sårt og alvorlig tema, som har truffet så mange mennesker, sa brødrene, da de mottok prisen.

 / 06/10/2021 /

Med låta Leve har Mugisho og Willy Nhonzi skapt et viktig kunstnerisk bidrag til den offentlige samtalen som fulgte av Black Lives Matter. Det mener EDVARD-juryen, som har kåret brødrene til vinneren av Utfordrer-kategorien for 2021.

– Brødrene Mugisho og Willy Nhonzi har med låta Leve fremvist en imponerende evne til å transformere personlige, såre opplevelser til mektig, aktuell og allmenngyldig historiefortelling, skriver EDVARD-juryen i sin begrunnelse for hvorfor de to musikkskaperne mottar EDVARD-prisen i kategorien «Utfordrer».

Nhonzi-brødrene ble overrasket av TONO under et planleggingsmøte om en kommende turné i sine studio-lokaler på Skedsmokorset.

– Tusen, tusen hjertelig takk. Det betyr virkelig mye at denne type tematikk kan bli satt lys på her i Norge, og at folk setter pris på det.

Se hvordan det så ut da Mugisho og Willy Nhonzi ble overrasket med prisen i videoen.

Saken fortsetter under videoen.

Utdelt siden 1998

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

– Med EDVARD-prisen løfter vi i TONO frem noe av den flotteste nye norske musikken, hedrer de som lager den, og minner nordmenn om hvor mye vi alle har å takke musikkskaperne for. EDVARD-juryen mener at «Leve» er «… et sterkt politisk verk og en stor kunstnerisk prestasjon». Låta har allerede demonstrert sin kraft, og det er all grunn til å forvente at et så mektig verk også vil fortsette å leve langt inn i fremtiden, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Juryens begrunnelse

«Brødrene Mugisho og Willy Nhonzi har med låta Leve fremvist en imponerende evne til å transformere personlige, såre opplevelser til mektig, aktuell og allmenngyldig historiefortelling. Leve er et viktig kunstnerisk bidrag til den offentlige samtalen som fulgte av Black Lives Matter. Det er et sterkt politisk verk og en stor kunstnerisk prestasjon. Man må nesten være avstumpet for ikke å bli berørt når verkets tittel forkynnes som et kamprop i refrenget. En sterk musikkvideo har skapt en ekstra dimensjon i formidlingen av låta. Sammen med regissør Kristoffer Nylund Grindheim og videoprodusent Andreas Trøften Lie, har Mugisho og Willy kombinert tekst, musikk og levende bilder som på en uredd og effektiv måte adresserer et stort problem i verden og Norge. Leve treffer hardt, rett fra et indre som utfordrer oss til å stoppe opp, våkne, føle og kjenne etter pusten. Det direkte, emosjonelle og sårbare blir en del av bragden til denne kraftsalven.»

Juryen for EDVARD-prisen 2020 har bestått av Peter Edwards (Norsk Komponistforening), Kristin Norderval (Norsk Komponistforening), Torgny Amdam (NOPA), Samsaya Sharma (NOPA), Sten Ove Toft (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Thomas Wettergren (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne).