EDVARD-pris til Ole Paus

Ole Paus er tildelt EDVARD-prisen 2021 i kategorien «Tekst» for albumet «Så nær, så nær». – Det er virkelig veldig rørende, virkelig veldig hyggelig, sa Ole Paus, da han fikk utdelt prisen tirsdag formiddag.

 / 21/09/2021 /

Ole Paus skrev fjorårets aller beste sangtekster. Det mener EDVARD-juryen, som har kåret Paus til vinneren av Tekst-kategorien for 2021 for albumet «Så nær, så nær».

– Ole Paus har i over 40 år markert seg som tekstforfatter, og er for lengst kanonisert. På sin seneste utgivelse, Så nær, så nær, vekker han igjen tanker med sitt sylskarpe skråblikk, men her finnes ingen bleke kopier av tidligere bragder, skriver EDVARD-juryen i sin begrunnelse for hvorfor den folkekjære komponisten og sangtekstforfatteren mottar EDVARD-prisen i kategorien «Tekst».


Delt ut på direkten på NRK P1+

Paus fikk utdelt prisen på direkten i radioprogrammet «Holm» på NRK P1+ tirsdag formiddag av sin nære venn, kollega og makker Jon Niklas Rønning. De to har premiere på showet «Skilt ved fødselen» på Latter onsdag 22. september.

– Nå blir jeg veldig rørt. Det her har jeg rett og slett ikke godt av. Jeg skal ikke banne, men faen så fint da. Det er virkelig veldig rørende, virkelig veldig hyggelig. Hva skal man si? Tusen takk, sa Paus, som har vært TONO-medlem siden 1970.

Du kan høre selve innslaget der Paus fikk prisen her:
https://radio.nrk.no/serie/holm/sesong/202109/DMTO01018721#t=42m45s

Jon Niklas Rønning overrakte prisen til Ole Paus på vegne av TONOs EDVARD-jury. Paus mottar kr 50 000, og et trofe og et diplom utformet av Magne Furuholmen. (Foto: Kristian Dugstad/TONO)

Utdelt siden 1998

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

– Med EDVARD-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året. Hensikten er både å hedre og takke enkeltopphavere, men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonssjef i TONO, Willy Martinsen.

Juryens begrunnelse

«Ole Paus har i over 40 år markert seg som tekstforfatter, og er for lengst kanonisert. På sin seneste utgivelse, Så nær, så nær, vekker han igjen tanker med sitt sylskarpe skråblikk, men her finnes ingen bleke kopier av tidligere bragder. Med en rusten og taktil stemme som oser av et helt liv med våkenetter fremfører han sin sanglyrikk med stor tyngde. Tekstene er ofte enkle, men megetsigende: «Klaus og livet hans driver gatelangs. Klaus vet at han er hjemme her. Og alt Klaus bryr seg om her i verden er nær, nær, så nær. Alt er her.» Musikken, med sine elementer av folk- og progrock, er produsert, fremført og medkomponert av medlemmene i bandet Motorpsycho. Den fungerer ypperlig som budbringer av Paus’ poetiske klo. Han byr på generasjonelle betraktninger, tilbakeblikk, såre bilder og et friskt perspektiv på både tiden vi kom fra, tiden vi lever i, og hverdagen selv. Paus kan være nådeløst desillusjonerende, men også sorgmuntert forsonende, om temaer som fortid, kjærlighet og politikk. Tekstene beriker ikke bare musikken, men også lytterens perspektiv.»

Juryen for EDVARD-prisen 2020 har bestått av Peter Edwards (Norsk Komponistforening), Kristin Norderval (Norsk Komponistforening), Torgny Amdam (NOPA), Samsaya Sharma (NOPA), Sten Ove Toft (Uavhengig), Ole Børud (uavhengig), Thomas Wettergren (Musikkforleggerne) og juryleder Stine Lieng (Musikkforleggerne).

Om TONO

TONO ble stiftet i 1928 og er et non-profit samvirkeforetak som eies og styres av opphavere (komponister og sangtekstforfattere) og musikkforlag, og som på deres vegne forvalter de økonomiske opphavsrettighetene i musikken de har skapt. TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk for eksempel på radio, TV, internett, konsert og kino mot betaling, og overfører hvert år sitt økonomiske resultat videre til rettighetshavere i musikk som har blitt spilt offentlig. TONO har 37 000 medlemmer, men arbeider også for flere millioner opphavere og musikkforlag fra verden for øvrig. TONO samler og forenklee lisensiering av beskyttet musikk og gir musikkskapere et økonomisk grunnlag for å kunne skape nye musikkverk. TONO omsatte i 2020 for kr 712,4 millioner.

For mer informasjon:
Willy Martinsen, kommunikasjonssjef i TONO, willy.martinsen@tono.no, mob. 909 65 254.