EDVARD-pris til Sjur og Sturle Dagsland

EDVARD-prisen i kategorien Utfordrer er tildelt Sjur og Sturle Dagsland. Prisen ble delt ut under Høstsabbat i Kulturkirken Jakob lørdag ettermiddag.

 / 11/10/2022 /

Lørdag 8. oktober overrakte TONO Sturle og Sjur Dagsland EDVARD-prisen i kategorien Utfordrer. Prisen ble delt ut av medlem av EDVARD-juryen, Sten Ove Toft, under festivalen Høstsabbat i Kulturkirken Jakob i Oslo.

Dagsland og Dagsland mottok prisen for verkene på albumet Sturle Dagsland. Dermed vender de hjem til Stavanger med et trofé og et diplom utformet av Magne Furuholmen, samt en 50 000 kroner.  

Det låter tidløst, men moderne. Og hele veien møter lytteren en vilter, inderlig og ærlig stemme som søker bredden i menneskelig erfaring gjennom ytterpunktene. Sannheten ligger i randsonen, skriver juryen i sin begrunnelse.

Utdelt siden 1998

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

– Med EDVARD-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året. Hensikten er både å hedre og takke enkeltopphavere, men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen.

Juryens begrunnelser

«Med verkene på utgivelsen Sture Dagsland har Sjur Dagsland og Sturle Dagsland sammen laget noe så sjeldent som en unik verden bortenfor den vi lever i til vanlig. Visjonen virker sterk og ukompromittert. Dette albumet er hverken en øvelse i sjanger eller skoleflinke sjangeroverskridelser, – nei – dette er det fortapte adoptivbarnet til Björk på LSD, det er Aurora på marerittvranga og abstrahert Korn. Dette er knudrete folkemusikk med stadionrock-potensial og syvende far i huset oppi hornet på veggen.  Dette er tusen ungdommers vrede i en sangers stemmebånd og det er vakkert, skummelt, stort og aggressivt! Men så plutselig også vart, sart, sårt, nært. Det låter tidløst, men moderne. Og hele veien møter lytteren en vilter, inderlig og ærlig stemme som søker bredden i menneskelig erfaring gjennom ytterpunktene. Sannheten ligger i randsonen.»

Juryen for EDVARD-prisen 2021 har bestått Torgny Amdam (NOPA, juryleder), Samsaya Sharma (NOPA), Kristin Norderval (Norsk komponistforening), Martin Rane Bauck (Norsk komponistforening), Ole Børud, (Uavhengig), Sten Ove Toft (Uavhengig), Oda Svendsby (Musikkforleggerne) og Andrew Smith (Musikkforleggerne).

Medlem av EDVARD-juryen, Sten Ove Toft, deler ut prisen under Sturle og Sjur Dagslands konsert under Høstsabbat. Foto: Tim Harris.