EDVARD 2022

EDVARD-pris til Tønes

EDVARD-prisen i kategorien Tekst er tildelt Frank Tønnesen, kjent som Tønes, for tekstene på albumet Thilda Bøes legat. – Skikkelig stas!

 / 20/12/2022 /

Tirsdag 20 desember kunngjorde TONO at Frank Tønnesen er tildelt EDVARD-prisen 2022 i kategorien Tekst for musikken. Tønnesen, som er kjent under artistnavnet Tønes, får prisen for tekstene på albumet Thilda Bøes legat.

– Tønes er en mester på å ta utgangspunkt i det hverdagslige, nære og gjenkjennelige, og gjennom dette få frem noe som er dypere og større i menneskers liv, skriver juryen i sin begrunnelse.

Prisen ble overrukket i Storstova på Bryne under forberedelsene til de to siste forestillingene av revyen Tønes & Hovland – I år gjør me det bare heilt enkelt. Mange av Tønnesens sanger er opprinnelig skrevet nettopp som revynummer. EDVARD-prisen føyer seg inn i rekken av beviser for at tekstene fungerer like godt også utenfor denne konteksten.

Jeg er stolt av å få pris av TONO, som gjør så mye bra for komponister og tekstforfattere. Jeg ser at juryen har bestått av en herlig blanding av folk. Det er skikkelig stas! Tusen takk, sa Tønnesen.

Utdelt siden 1998

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

Med EDVARD-prisen løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året. Hensikten er både å hedre og takke enkeltopphavere, men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere gjør, sier kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen.

Juryens begrunnelser

«Tekstene på Thilda Bøes legat spenner vidt. De kan være sinte, såre, omsorgsfulle og ikke minst morsomme, både om hverandre og på samme tid. Låtene løftes av skarpe og originale betraktninger rundt hva det vil si å være det man kan kalle «midt i livet, midt i landet». Teksten til verket Treskjæring formidler både hjertevarme og tristhet, med linjer som: «Han har begynt å samle på ølsorter/stilt opp flasker og bokser på en jækla lang hylle/Nå må folk være med ned å se/Livet er inne i en god fase». Spleiselag/Waldorfsalat bærer på en stor irritasjon rundt noe så aparte som waldorfsalat på ta-med-en-rett-sammenkomster. Dermed er vi plutselig inne i klamme relasjoner og småbyklaustrofobi. Tekstforfatter Frank Tønnesen, kjent som Tønes, er en mester på å ta utgangspunkt i det hverdagslige, nære og gjenkjennelige, og gjennom dette få frem noe som er dypere og større i menneskers liv.»

Juryen for EDVARD-prisen 2021 har bestått Torgny Amdam (NOPA, juryleder), Samsaya Sharma (NOPA), Kristin Norderval (Norsk komponistforening), Martin Rane Bauck (Norsk komponistforening), Ole Børud, (Uavhengig), Sten Ove Toft (Uavhengig), Oda Svendsby (Musikkforleggerne) og Andrew Smith (Musikkforleggerne).