EDVARD-priser til Stein Urheim, Jørgen Træen og Øyvind Skarbø

Årets to første EDVARD-priser ble delt ut i Bergen torsdag kveld. Øyvind Skarbø er tildelt prisen i kategorien Åpen klasse, og Samtidsprisen gikk til Stein Urheim og Jørgen Træen.

 / 02/09/2022 /

TONO delte torsdag ut årets to første EDVARD-priser under et arrangement på Apollon Platebar i forbindelse med festivalen Vill Vill Vest.

Øyvind Skarbø er tildelt prisen i kategorien Åpen klasse for Skarbø Skulekorps’ album Dugnad.

– Musikken sjarmerer og rører med sin lekenhet og sine referanser. Den beveger seg blant annet mellom samtidsmusikk, jazz, gamle tv-spill, funk og 17. mai, skriver juryen i sin begrunnelse.

I kategorien Samtid er det Stein Urheim og Jørgen Træen juryen som mottar prisen. Den får de for musikken på albumet Krympende Klode, som beskrives av juryen som «en svært vellykket plate som fyller samtidsmusikalske buzzwords som «lekent» og «sjangeroverskridende» med innhold.»

Utdelt siden 1998

EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

TONO har delt ut EDVARD-prisen siden 1998. Her løfter vi frem noe av den flotteste musikken som ble skapt det foregående året. Hensikten er både å hedre og takke komponister og sangtekstforfattere, men også å skape oppmerksomhet omkring det viktige arbeidet de gjør, sier kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen.

Juryens begrunnelser

ÅPEN KLASSE

Øyvind Skarbø for Dugnad

«På Skarbø Skulekorps’ seneste utgivelse, Dugnad, har musikerne spilt inn sine bidrag på hver sin kant av landet. Hjernen bak er komponist og produsent Øyvind Skarbø. Resultatet er en mangefasettert miksteip full av musikalske innfall og uttrykk. På den ene siden er det tilsynelatende tilfeldig og rastløst, med overraskelses- og gjenkjennelsesmomenter som avløser hverandre. På den andre er det hele mesterlig forent gjennom Øyvind Skarbøs imponerende kreative og kompositoriske teft. Musikken sjarmerer og rører med sin lekenhet og sine referanser. Den beveger seg blant annet mellom samtidsmusikk, jazz, gamle tv-spill, funk og 17. mai. Denne utgivelsen er befriende umulig å sette i bås, og er en verdig vinner av årets Edvard i Åpen klasse.»

SAMTID

Jørgen Træen og Stein Urheim for Krympende Klode (album)

«Krympende klode er en svært vellykket plate som fyller samtidsmusikalske buzzwords som «lekent» og «sjangeroverskridende» med innhold. Træens klangverden har klare referanser til den elektroniske musikkens spede begynnelse, og Urheims strengeinstrumenter er hentet fra musikkulturer over hele kloden, men i formsterke komposisjoner, hvor også opptak av dyr og mennesker får klinge med. Disse lydverdenene belyses på nye måter og resultatet fremstår som noe helt nytt og eget. Det er morsomt, det er vakkert og det er tankevekkende.»

Juryen for EDVARD-prisen 2021 har bestått Torgny Amdam (NOPA, juryleder), Samsaya Sharma (NOPA), Kristin Norderval (Norsk komponistforening), Martin Rane Bauck (Norsk komponistforening), Ole Børud, (Uavhengig), Sten Ove Toft (Uavhengig), Oda Svendsby (Musikkforleggerne) og Andrew Smith (Musikkforleggerne).