Fire tusen opphavere ber om en slutt på russisk aggresjon

Representanter for opphavere, kunstnere og kreative industrier fra 50 land har signert et opprop til støtte for skapere i Ukraina, og ber om en slutt på den russiske invasjonen av landet.

 / 03/05/2022 /

Fire tusen underskrifter fra skapere i Norge, Danmark, Frankrike, Ungarn, Japan, Mexico, Spania, USA og mange flere land har så langt blitt samlet inn til det åpne brevet, som ble levert til Ukrainas kulturminister, Mr. Oleksandr Tkachenko, den 28. april. Brevet sendes også til andre kulturministre internasjonalt i dagene som kommer.

Initiativet er en del av «Creators for Ukraine»-prosjektet, som så langt har samlet inn 1,2 millioner euro i økonomisk støtte, og promoterer åndsverkene til ukrainske skapere overfor kringkastings- og strømmetjenester.

Brevet, overlevert av CISACs president og medgründer av ABBA, Björn Ulvaeus, styreleder Marcelo Castello Branco, og direktør, Gadi Oron, ber Russland «stoppe mordene på uskyldige sivile, ødeleggelsen av byer, angrepet på frihet og demokrati, bruddene på menneskerettighetene og angrepet på kulturen».

Kampanjen pågår fortsatt, og skapere overalt inviteres til å signere det åpne brevet. (lenke)

Valeriy Kharchyshyn, låtskriver, frontmann for det ukrainske bandet Друга Ріка (Druga Rika), direktør for Ukrainas musikkforfatterforening NGO-UACRR, sa:

«Creators for Ukraine-initiativet viser den slående styrken i samhold og gir oss tro på at vi ikke står alene i denne situasjonen. Vi er en del av en verdensomspennende familie av opphavere, og når vi står sammen oppnår vi en forståelse blant de likeverdige og frie, og til tross for den blodige angrepet fra vår nabo i nord, lar vi oss motivere, ikke av ødeleggelse, men av en tørst etter liv , et ønske om å skape og forandre denne verden til det bedre.»

Om CISAC

CISAC – International Confederation of Societies of Authors and Composers – er verdens ledende nettverk av opphavsrettsorganisasjoner (ofte kalt Collective Management Organisations, eller CMOs). CISAC beskytter rettighetene og representerer interessene til skapere over hele verden. Med 228 medlemsforeninger i 120 land, representerer CISAC over fire millioner skapere av musikk, audiovisuelt, drama, litteratur og visuell kunst.