– Formatet som betyr noe

Kulturbrakka i Ås er en av flere tusen konsertarrangører i Norge, som muliggjør musikkformidling til levende publikum: Formatet der musikken kommer til sin rett, mener artist og låtskriver Erlend Ropstad.

 / 02/11/2021 /

Vi kunne jo hatt en typisk pub-scene, men vi valgte å gjøre den mye større, forteller Trond E. Nielsen, og slår ut med armene mot det 26 kvadratmeter store platået, som er hjertet i KulturBrakka i Ås.

Det ferske konsertstedet ble åpnet i mai i år, midt i en nasjonal nedstengning, i et bygg som skal rives om tre til fem år. Sammen med Nielsen, er det Ole Magnus Holm og André Kristiansen, som står bak det seneste tilskuddet til Ås’ uteliv. Tre ildsjeler, kort sagt.

– Da vi overtok hadde det vært en MC-klubb her i mange år. Nå har det blitt en alternativ kulturscene. Tilbakemeldingene har vært at KulturBrakka har blitt et sted som folk har savnet i mange år.

Se video fra KulturBrakka her:

– Fantastisk, men utmattende

Foto: Kristian Dugstad / TONO

Denne høsten gjør KulturBrakka det de kan for bringe levende musikk til et sulteforet konsertpublikum. En av de første som skal boltre seg på de 26 kvadratene er sørlandsrockeren Erlend Ropstad.

– Som en kunstner som er låtskriver, musiker og artist, så er det konsertformatet som betyr noe. Det er der jeg virkelig får eksponert min kunst, og hvor vi kommer til vår rett som band, forteller han.

Ut av en stappfull Mercedes-Benz varebil hentes det trommekasser, gitarforsterkere og instrumenter. Ropstad og bandet har 27 konserter på agendaen denne høsten, og avslutter 17. november på Rockefeller i Oslo. Et magisk, men langt fra glamorøst liv.

– Det er voldsomt givende, men samtidig helt utmattende. Vi brenner av enormt med energi, og når vi går av scenen har vi så mange gode stoffer pumpende rundt i blodet at vi er veldig gira samtidig som vi er helt ferdig. Det er helt fantastisk, men også fryktelig slitsomt.

Viktige inntekter

TONO-utbetalinger fra konsertframføringer av musikk er det største og viktigste avregningsområdet for TONOs medlemmer. Det er med andre ord en gledelig utvikling at konsert-Norge igjen har begynt å våkne til liv. Både for Erlend Ropstad, og alle landets andre artister, og TONO-medlemmer.

– Det er nydelig å treffe igjen denne bortkomne familien vår med konsertarrangører, som er en helt egen gjeng.

Et av de ferskeste medlemmene i familien er KulturBrakka i Ås. med Erlend Ropstad er en av over 40 000 levende framføringer TONO lisensierer i løpet av et år.

– Hos oss er alle like mye verdt. Vi er veldig påpasselige med å sende inn rapporter til TONO, så alle får det de har krav på. Det er viktig, sier Ole Magnus Holm.

– Det blir mye arbeid her framover, men det er bare moro, avslutter Trond E. Nielsen

Bak KulturBrakka står Trond E. Nielsen, Ole Magnus Holm og André Kristiansen