Honningbarna fikk EDVARD-prisen

Honningbarna laget fjorårets beste pop-plate. Det mener TONOs EDVARD-jury, som nå har tildelt låtskriverne i bandet og deres med-komponist og produsent Erlend Marius Mokkelbost landets viktigste komponistpris i kategorien Pop for albumet “Animorphs”.

 / 13/11/2023 /

Bandmedlemmene i Honningbarna, Christoffer Trædal, Edvard Haraldsen Valberg, Nils Jørgen Nilsen, Tomas Karl Johan Berglund, Johan Jan Axel Hansson Liljeberg og samarbeidspartner og produsent Erlend Marius Mokkelbost fikk på lørdag kunngjort at de er årets vinnere av TONOs EDVARD-prisen. Dermed mottar de prispenger på kr 50 000 og et trofe og et diplom utformet av Magne Furuholmen.

EDVARD-prisens jury består av TONO-medlemmer, og de som vinner EDVARD får dermed en anerkjennelse fra sine komponist – og tekstforfatterkollegaer. Det synes Honningbarna gjør EDVARD-prisen helt spesiell:

– Juryen består jo av kollegaene våre, og de vet hva de holder på med. Dette er helt sinnsykt fett. Veldig, veldig gøy, sier vokalist i bandet, Edvard Haraldsen Valberg.

Juryens begrunnelse
«Tolv år etter debuten forsvarer Honningbarna nok en gang sin posisjon som regjerende herskere av den norskspråklige punken. Med den kritikerroste skiva Animorphs har bandet trollbundet kritikere og publikum ved landets største scener, og bevist seg som unik formidler av nyskapende, uforutsigbar punk. På Animorphs demonstrerer bandet at de gang på gang behersker kunsten om å gjenoppfinne seg selv, og samtidig ivareta sin kompromissløse identitet. Sammen med produsent Erlend Mokkelbost har Honningbarna levert tolv verk som overrasker, imponerer, og utforsker eksistensielle såvel som hverdagslige spørsmål og følelsene som følger. Bandets ærlige tekster treffer bredt uten forkleinelse, og arrangementene, melodiene og produksjonene byr på nye oppdagelser ved hver gjennomlytting.  

En samlet norsk presse jublet albumet opp i skyene med lovord som «en av de beste punk- platene i Norge noen gang» (Klassekampen) som resulterer i «et mesterverk» (NRK). En samstemt EDVARD-jury bøyer seg i støvet, og hyller Honningbarna frem som vinnere av kategorien Årets Pop.» 

Utdelt siden 1998
EDVARD-prisen har vært delt ut årlig av TONO siden 1998, og deles ut i fem kategorier til komponister og sangtekstforfattere som har skapt musikkverk av særlig høy kvalitet det foregående år. Det er en høyt kvalifisert fagjury som utpeker vinnerne.

– TONO ønsker med EDVARD-prisen å hedre fremragende komponister, skape oppmerksomhet om nyskrevet norsk musikk, og å bidra til å øke forståelsen for hvor viktig arbeidet som gjøres av komponister, sangtekstforfattere og låtskrivere er, sier kommunikasjonsdirektør i TONO, Willy Martinsen.

Juryen for EDVARD-prisen 2023
Juryen
har i 2023 bestått av Sten Ove Toft (uavhengig, juryleder), Agnes Hvizdalek (Norsk komponistforening), Alexander Austheim (NOPA), Andrew Smith (Musikkforleggerne), Martin Rane Bauck (Norsk komponistforening), Oda Svendsby (Musikkforleggerne), Ole Børud (uavhengig) og Samsaya Sharma (NOPA).