ID-merking av musikken

Visste du at låtene dine har en unik internasjonal kode? TONO ID-merker all musikk.

 / 05/10/2020 /

Du har kanskje vært med på chip-merking av en hund eller en katt. For mange er et kjæledyr noe av det viktigste vi har, og den ekstra tryggheten en ID-merking gir har enorm verdi.

Enten du er dyremenneske eller ikke – Musikkelsker vet vi at du er.

Som TONO-medlem regner vi med at musikken du skriver har stor verdi for deg. Det har den for oss også. Derfor ID-merker vi all musikk.

– – All musikk som registreres hos TONO blir automatisk tildelt et ISWC, sier Jan Espen Storo, medlemssjef i TONO. Foto: Willy Martinsen.

International Standard Musical Work Code

ISWC står for International Standard Musical Work Code og er en global, permanent ID-merking av musikkverk.

Systemet forvaltes av CISAC, TONO-selskapenes internasjonale paraplyorganisasjon. Per dags dato brukes systemet i 79 land, og 52 millioner musikkverk er registrert.

– All musikk som registreres hos TONO blir automatisk tildelt et ISWC. Som Opphaver trenger du i utgangspunktet ikke å forholde deg til dette nummeret, men skulle du ha behov for det, finner du det selvsagt i medlemstjenesten Mitt TONO, forteller Jan Espen Storo, medlemssjef i TONO.

ISWC er et viktig identifikasjonsverktøy som benyttes av TONO-selskaper over hele verden. Nummeret er et viktig verktøy som bidrar til effektiv forvaltning, også på tvers av landegrenser.

Ønsker du å finne ISWC-nr. for ditt verk? Det er tilgjengelig under verksdetaljer på mitt.tono.no

ISWC er et viktig identifikasjonsverktøy som benyttes av TONO-selskaper over hele verden. Nummeret er et viktig verktøy som bidrar til effektiv forvaltning, også på tvers av landegrenser. Foto: Kristian Dugstad / TONO.

ISWC og ISRC

Dersom du noen gang har spilt inn og utgitt musikk, kjenner du kanskje til forkortelsen ISRC. Den høres kanskje til forveksling lik ut som ISWC, men er noe annet, og like nødvendig.

ISRC er en ID-merking for innspilt musikk, og står for International Standard Recording Code. Alle innspillinger som utgis i Norge skal ha en ISRC, og systemet forvaltes av Gramo.

Mens ISWC identifiserer selve verket, gjelder en ISRC en spesifikk innspilling. Dersom du spiller inn og gir ut ti ulike versjoner av sangen din, må du ha ti ulike ISRCer. ISWCen er imidlertid den samme for alle.

En annen viktig forskjell er at ISWC opprettes automatisk av TONO når verket registreres. En ISRC opprettes imidlertid via Gramo, og må legges på hver enkelt innspilling ved mastring.

Les mer om ISRC på www.gramo.no/isrc

ISWC-systemet modernisert

Så sent som i forrige uke annonserte TONOs internasjonale paraplyorganisasjon, CISAC, at ISWC-systemet er oppdatert.

Moderniseringen har pågått i to år og resulterer blant annet i en mer effektiv allokering av ISWC til nyregistrerte verk. CISAC overtar ansvaret for opprettingen av koder på vegne av sine medlemmer, slik de allerede har gjort for TONO over lang tid.

– Denne oppgraderingen av ISWC kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt for låtskrivere og komponister. De er mer avhengig av inntekter fra det digitale området nå, enn noen gang tidligere, sier CISAC-president og ABBA-medlem Björn Ulvaeus.

LONDON 20190822 Björn Ulvaeus på plats i London, där «Mamma mia! The party» har premiär den 19 september. Foto: Marte Lundby Rekaa / TT / kod 200