Ikke tap penger!

TONO-registrer musikken så snart den er skrevet

Vil du sikre at du får betalt for musikken din? Da må du TONO-registrere låtene så snart de er skrevet.

 / 04/11/2020 /

Som TONO-medlem har du overlatt til oss å gi din tillatelse til offentlig fremføring av musikken din – mot betaling. Vi forhandler frem avtaler, lisensierer og henter inn pengene som blir til dine TONO-utbetalinger.

TONO sørger for at du får betalt av konsertarrangører, radiokanaler, strømmetjenester, butikker, restauranter og alle andre som bruker musikk.  Men, for at dette skal være mulig må musikken din være registrert i TONO.

Du registrerer (anmelder) ny musikk (verk) på din side på medlemstjeneste Mitt TONO.

Du har ansvar for å registrere

TONO har et register over alle musikkverk og sangtekster vi forvalter. Dette er informasjon vi bruker når vi fakturer kunder og utbetaler penger til rettighetshavere.

TONO-medlemmer må selv passe på å til enhver tid holde sin verksliste oppdatert.

Hør mer om verksregistrering i TONOs podkast, Musikkskaperne.

For å registrere, eller som det står på Mitt TONO, anmelde, et nytt verk, trenger du kun oppgi tittel og lengde på verket, samt hvem som er opphavere. Det er med andre ord ingen grunn til å vente til musikken er innspilt eller fremført.

Faktisk ber vi om at TONO-registreringen er det første du gjør, når du har laget et nytt verk. Hvis musikken finner veien til offentlighetene før den er registrert, kan det nemlig by på problemer.

Kan tape penger

TONO har valgt å kun utbetale penger på musikk vi vet har blitt brukt. Og vi utbetaler heller aldri penger for musikk som ikke er registret. I beste fall kan vi fakturere for den offentlige bruken av din musikk, for eksempel på en konsert eller radio, og ta vare på pengene inntil verket er registrert. Men det er ingen ideell løsning.

Det er ingen grunn til å vente med registrering. I verste fall, kan vi nemlig ikke kreve inn penger for bruken av din musikk i det hele tatt.

Hvis en ny låt gjøres tilgjengelig på en strømmetjeneste, uten å først være registrert i TONO, risikerer de som har laget musikken og sangteksten å gå helt glipp av pengene.

En rekke tjenester krever nemlig at TONO dokumenterer at musikken som spilles forvaltes av oss. Den dokumentasjonen består av din registrering i Mitt TONO. Er ikke verket registrert, kan vi heller ikke ta betalt på dine vegne. Da kan din TONO-utbetaling for denne bruken være tapt for alltid.

Derfor: Registrer musikken din så snart den skrevet, og alltid før du gjør den tilgjengelig offentlig.