Kongshaugfestivalen: – Hedrer en legende

Navnet Jan Erik Kongshaug er synonymt med god lyd. I 35 år drev lydteknikeren det legendariske Rainbow Studio, der mange av verdens største jazzartister har spilt inn sine plater. I juni fyller han 75 år, og neste uke hedres han med egen festival.

 / 07/03/2019 /

Navnet Jan Erik Kongshaug er synonymt med god lyd. I 35 år drev lydteknikeren det legendariske Rainbow Studio, der mange av verdens største jazzartister har spilt inn sine plater. I juni fyller han 75 år, og neste uke hedres han med egen festival.

Tekst: Kristian Dugstad
Foto øverst: Jan Erik Kongshaug mottar kongens fortjenestemedalje i januar 2019. Fotografert av Roar Vestad.

Fredag 15. til søndag 17. mars samles mange av Norges største jazznavn på Cosmopolite og Belleville i Oslo. Sammen skal de feire mannen som har fått jazzverden til å låte enestående, Jan Erik Kongshaug. Programleder og plateprodusenten Christer Falck står bak festivalen, og han omtaler seg selv som stor Kongshaug-fan.

– Det begynte da jeg fant ut at Jan Erik Kongshaug skulle selge Rainbow Studio etter 50 år som lydmann. Jeg er en svoren tilhenger av musikk som er spilt inn i Rainbow, så jeg synes det var veldig trist.

Etter nyheten kom, var Falck spent på å lese presseoppslagene om salget. Han var mildt sagt overrasket da han ikke kunne finne så mye som en notis.

– Jeg tenkte at hele pressen hadde gått fra vettet, det er tross alt en æra i norsk musikkhistorie som er over. Jeg så det nesten som en borgerplikt å lage en markering.

Besøk Kongshaugfestivalens nettside her.

Kongshaug-lyden

Det er ingen tvil om at Jan Erik Kongshaug fortjener anerkjennelse for sitt arbeid i musikkbransjen. Som Falck skriver på Kongshaugfestivalens hjemmeside:

«Recorded at Rainbow Studio, Oslo. Engineer: Jan Erik Kongshaug» regnes som et særlig kvalitetskjennetegn for lydopptak. Og det er få, eller ingen, lydteknikere som kan skilte med samme bragd. Å ha et eget lydbilde oppkalt etter seg.

Ifølge Falck har Kongshaug spilt en viktig rolle for den norsk jazzscenen på flere måter.

­– For jazzlegender som Keith Jared var Kongshaug the go-to-guy. Da disse artistene først kom til Norge, kombinerte de gjerne innspilling i Rainbow Studio, med en konsert. Derfor har hele den internasjonale jazzeliten spilt til Norge. Et hundretalls konserter har funnet sted kun fordi Kongshaug tilfeldigvis er norsk.

Hedersfestival

Under Kongshaugfestivalen neste helg, samler Falck rundt 50 musikere på scenen. Norske artister som har spilt inn plater i Rainbow Studio og jobbet med Jan Erik Kongshaug, vil nå være med å hedre ham.

– I utgangspunktet planla jeg å stelle i stand en én-dags-markering. Da nyheten spredte seg, var det veldig mange artister som ville bidra. Da var det bare å kline til, og lage festival.

Publikum kan oppleve det Falck beskriver som noe av det viktigste fra norsk jazzhistorie. Han trekker frem eksempler som Arild Andersen, Bendik Hofseth, Nils Petter Molvær, Mathias Eick, Tord Gustavsen, Ketil Bjørnstad, Ellen Andrea Wang og mange, mange flere.

– Dessuten blir det en rekke overraskelser. Jeg har oppfordret alle artistene til å gjøre spesielle og annerledes ting, som å ha med seg gjestemusikere.

Jan Erik Kongshaug, kommer også til å være tilstede under festivalen.

Kjøp billetter til Kongshaugfestivalen her.

Bursdagsfeiring på TV

Den 4. juni i år fyller Jan Erik Kongshaug 75 år. I tillegg til å markere hans mangeårige virke, blir festivalen en bursdagsfeiring på forskudd.

– Fødselsdagen 4. juni er i den mest hektiske festivaltiden. For å få med alle de fantastiske artistene, måtte vi gjøre dette nå, i mars.

Flere av konsertene under Kongshaugfestivalen skal filmes, og Falck er i dialog med NRK om få hedre Kongshaug også på TV.

– Drømmen er å få vist flere av konsertene på NRK på bursdagen hans, 4. juni.

TONO er en av Kongshaugsfestivalens partnere og støttespillere.