Konserter i koronatid: Janove

Konsertåret 2020 har ikke vært enkelt, men til tross for restriksjoner har mange norske låtskrivere og artister klart å spre musikkglede. – Kontakten med publikum har vært helt fantastisk og den beste jeg noen gang har hatt, forteller Janove Ottesen.

 / 14/12/2020 /

Høsten 2020 har vært svært utfordrende for låtskrivere og artister. Smittevernrestriksjoner har lagt sterke begrensninger på hva det har vært mulig å gjennomføre av konserter.

Det betyr imidlertid ikke at det har vært stille. Kreative løsninger og en dyktig musikkbransje har klart formidle musikk selv i en vanskelig koronatid.

Janove Ottesen måtte utsette planene om plateslipp og klubbturné. I stedet har han gitt ut en EP og for første gang gjennomført en konsert på nesten to timer, helt alene på scenen. Det gjorde han til gjengjeld 28 ganger i 13 byer.

Lite team: Janove, lydtekniker Johan Berntsen og Lystekniker Bjørnar Mæland. Foto: Grethe Nygård.

Hvordan har koronapandemien påvirket deg som låtskriver?

Oi. Det er er litt stort spørsmål, fordi vi er alltid i konstant endring, forandring og i utvikling mot noe nytt. For min del merket jeg en sakte men sikker dragning året før, altså i 2019, helt til mars 2020, at jeg ville i størst mulig grad skrive både musikk og tekst fra hjertet, uten andre tanker eller intensjoner bak enn min egen kjærlighet til musikken og min oppriktige mening med den. Og dette ble bare enda mer forsterket når covid19 dukket opp og det ble lockdown 12 mars og vi gikk alle inn en historisk annerledes periode. Samholdet, tro og håp, kjærligheten, familie, kolleger og venner ble viktigst og som komponist var jeg allerede langt på vei inn dit. 

Hvordan har du måttet endre planene for konsertvirksomheten som følge av smittevernrestriksjonene?

Utfordringen for artister på ca samme nivå som meg er at vi spiller mye og er svært aktive når vi først gjør oss selv aktuelle med f.eks et nytt album. Da blir det som regel en klubbturné og påfølgende festivalsommer. Mens året etter er gjerne nesten uten konserter fordi vi går i studio og lager et nytt album og gjentar prosessen. Selv skulle jeg ferdigstille mitt neste album med bandet og lansere det til høsten 2020 og gjøre en liten klubbturné, men på store spillesteder, med høydepunkt i DNB Arena for 5000 mennesker i Stavanger. Den turnéen laget vi opsjon på å få flytte nøyaktig ett år frem i tid, til høsten 2021, og slik ble det. Dermed ble det feil å gi ut albumet når vi ikke kunne følge det opp med konsert og festivaler.

Så jeg kastet meg heller rundt og satte sammen en EP som jeg hadde tenkt å gjøre om et par år, og fremskyndet den til høsten 2020 og booket en så omfattende turné som mulig med de gjeldende restriksjonene. Det betydde en vår og sommer med mye komponering, innspilling, mixing, foto, artwork, sette sammen vinyler, booke turné til høsten, øve på live show, sette sammen crew, rekvisitter, scenografi og gjøre oss klar til et nytt en-manns-show.

Vi endte opp med å spille 28 konserter i 13 byer. Det ble mange ekstraforestillinger, ofte to samme kveld. Det var veldig nytt for meg og det var dobbelt så tungt å gjennomføre mentalt.

Jeg vil si vi har jobbet dobbelt så mye og satt igjen med kun en brøkdel av det vi normalt ville gjort. Vi fikk nylig stimulering for det meste av turnéen, og det hjalp godt. Jeg anslår at vi nå sitter igjen med ca 50% av det vi normalt ville gjort. Ok det, tross alt.

Saken fortsetter under bildet.

Rigging til enmannsshow. Foto: Grethe Nygård.

Tross alle restriksjoner har du lykkes i å arrangere en hel turné i koronatid. Hvilke utfordringer har det bydd på for deg å arrangere konserter?

Vel, det første vi måtte gjøre var å sete sammen den konserten som jeg drømte om, med minst mulig folk for å spare kostnader. Marginene var veldig små så hver krone spart ble viktig.

Jeg endte da opp å spille helt alene for første gang, men på mange ulike instrumenter og med veldig pen scenografi, som jeg elsker og ikke ville ofre bort. Jeg hadde med lyd-  og lystekniker som begge hadde på minst to hatter til prisen for én. Dette er de beste i bransjen som i tillegg driver service og innsats langt utover de tradisjonelle rammene. Det var avgjørende for gjennomføringen.

Høsten 2020 spilte Janove for første gang full konsert helt alene. Det gjorde han til gjengjeld 28 ganger. Foto: Grethe Nygård

Selve konsertene var uproblematisk å gjennomføre fra slutten av september, gjennom hele oktober og første halvdel av november. Det ble ny nedstengning i Norge like etter min siste konsert som var på Bryne. Alle arrangører var superproffe og fulgte smittevernreglene flittig. Svært lite smitte, om noe i det hele tatt, kan spores til kulturelle arrangement da publikum blir tatt godt vare på av arrangører.

Har restriksjonene på noen måte bidratt til kreativ utfoldelse?

Hm. Jo, på den måten at vi brukte hele våren på å lage egen nettbuitikkløsning slik at våre produkter kunne skaffes direkte hos oss, bli signert og sendt direkte til publikum. Det har vært en stor kreativ jobb å sette sammen og så igangsette. Jeg er veldig happy med at vi gjorde den jobben i vår. På seks mnd har vi solgt ca 1200 vinyler alene, kun via vår egen nettbutikk. Check it out:) soiree.no/nettbutikk

Hvordan har live-situasjonen vært annerledes for deg? Hvordan har kontakten med publikum vært?

Barrikadeballader tour 2020 er faktisk første gang i livet at jeg spiller en full konsert på ca 1t 40 min helt alene. Det var nytt. Det slo meg faktisk ikke før halvveis i turnéen at jeg ikke hadde gjort dette helt alene før. Jeg var nok i høyspenn og ganske stresset med å få landet alt vi holdt på med. Kontakten med publikum har vært helt fantastisk og den beste jeg noen gang har hatt med et publikum. Uten tvil. Og det skylder jeg på formatet, som var nedstrippet, men storslått, nært og personlig. I tillegg håper jeg min kjærlighet og oppriktighet kom igjennom.

Hva håper og tror du vil skje i tiden fremover, både når det gjelder restriksjoner og støtte-, kompensasjons- og stimuleringsordninger?

Jeg har ingen aning om hva regjeringen kommer til å gjøre for vår bransje. Jeg tenker kun på hva jeg selv kan gjøre. Og jeg både håper og tror at jeg kan spille en måneds turné i mars i Nord-Norge og noen ekstra i sør før påsken. Og jeg både håper og tror at jeg kan få noe stimulering for min innsats der. Sommeren er veldig åpen og veldig spennende. Jeg prøver å rigge meg klar for flere scenarioer slik at jeg i størst mulig grad kan gjøre det som jeg selv ønsker mest og passer situasjonen best.

Se promo for Janoves turne høsten 2020 under.