Foto: istockphoto.com

– Legg grunnlag for rettferdighet

Kampen om verdigapet tilspisser seg. Neste uke stemmer EU-parlamentet over nytt opphavsrettsdirektiv. TONOs paraplyorganisasjon, CISAC, ber nå EU om å ta ansvar.

 / 22/03/2019 /

Kampen om verdigapet tilspisser seg. Neste uke stemmer EU-parlamentet over nytt opphavsrettsdirektiv. TONOs paraplyorganisasjon, CISAC, ber nå EU om å ta ansvar.

Tekst: Kristian Dugstad / TONO
Foto: iStock 

Internasjonale teknologigiganter tjener i dag milliarder av kroner på musikk. De som eier musikken får betalt lite eller ingenting. Dette kalles verdigapet, og skyldes et smutthull i EUs lovverk.

Les mer om hva verdigapet er her: Et gapende opphavsrettslig hull – TONO.

– Det har vært mange hinder på veien, men nå har vi endelig kommet til sannhetens time, sier Inger Elise Mey, Avdelingsdirektør i Online Media i TONO. Foto: Caroline Roka.

Organisasjoner som representerer rettighetshavere har i lenger tid forsøkt å tette verdigapet, og forhandlingene om nytt opphavsrettsdirektiv for det digitale området, har foregått i EU siden 2016. Neste uke skal det avgjøres.

– Det har vært mange hinder på veien, men nå har vi endelig kommet til sannhetens time. Når EU-parlamentet samles fra mandag til torsdag, neste uke, skal de stemme ja eller nei til det nye opphavsrettsdirektivet, sier Inger Elise Mey, avdelingsdirektør i Online Media i TONO.

Ber om rettferdighet

Mey har aktive roller i både de europeiske TONO-selskapenes lobbyorganisasjon GESAC, og den internasjonale paraplyorganisasjonen CISAC. Hun sitter blant annet i en juridisk ekspertgruppe som har vurdert de ulike utkastene til nytt direktiv.

CISAC, hvor artist og musiker Jean-Michel Jarre er president, sendte denne uken et brev til EUs organer, der de oppfordrer dem til å stemme ja, og dermed legge grunnlaget for rettferdige vilkår for opphavere verden over.

– For years, artists have been struggling to obtain fair remuneration for the use of their works online. While major digital platforms have hugely benefitted, the creators of these works have been the last party to share in their commercial success. The new Directive is an important step towards correcting this imbalance and bringing fairness to the internet.

Smutthullet forsvinner

Dersom EU-parlamentet stemmer for det nye direktivet vil de brukergenererte plattformene, som YouTube og Facebook, stå ansvarlige for musikkinnholdet på nettsidene sine.

– Frem til nå har de hevdet seg ansvarsfri, og nektet å betale for brorparten av musikkinnholdet brukerne laster opp på plattformene. Med nytt opphavsrettsdirektiv forsvinner smutthullet i EUs lovverk, og TONO kan fremforhandle nye, rettferdige avtaler, som kommer våre medlemmer økonomisk til gode.

Artist og musiker Jean-Michel Jarre er president i TONOs paraplyorganisasjon CISAC. I et brev til EUs organer denne uken, ber CISAC om at de legger grunnlag for rettferdighet, under neste ukes avstemning. Foto: Eilon Paz.